admin 管理員 2023-7-9 17:30:30
INSAFE System
關閉
維園阿伯式的言論(d)

(12:30)
袁﹔「美國真係好似西柏林咁保護着香港!」
---這是大部份黃絲、反對派、港獨友一貫愚蠢的想法,有時又亂到話香港好似東柏林。

這是不一般的無知。當時西柏林是「英美法共同占領區」(political enclave),而今天的香港是中國的一個地方政府(特別行政區)。試問,假如香港等於當年的西柏林,緣何無一個外國兵駐守在香港?而且衰到要將領事館宿舍賣出?咁叫保護香港?

國安法就係拿來對付外國間諜的,袁老頭知不知道?美國佬連自己的間諜都保護唔到呀!幾個禮拜前持此想法的桑x現在準備着草呀!美領事賣緊宿舍呀,而袁老頭則說香港是西柏林,佢係咪在搞gag?

(袁老頭仲話係聽人講者,拖人落水,不現實。兩年前?under乜condition先?)

(10)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:31:17
關閉
維園阿伯式的言論(d)

(12:30)
袁﹔「美國真係好似西柏林咁保護着香港!」
---這是大部份黃絲、反對派、港獨友一貫愚蠢的想法,有時又亂到話香港好似東柏林。

這是不一般的無知。當時西柏林是「英美法共同占領區」(political enclave),而今天的香港是中國的一個地方政府(特別行政區)。試問,假如香港等於當年的西柏林,緣何無一個外國兵駐守在香港?而且衰到要將領事館宿舍賣出?咁叫保護香港?

國安法就係拿來對付外國間諜的,袁老頭知不知道?美國佬連自己的間諜都保護唔到呀!幾個禮拜前持此想法的桑x現在準備着草呀!美領事賣緊宿舍呀,而袁老頭則說香港是西柏林,佢係咪在搞gag?

(袁老頭仲話係聽人講者,拖人落水,不現實。兩年前?under乜condition先?)

(10)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:32:14
關閉
維園阿伯式的言論(f)

關於郝海東的《新中國聯邦》,衰過細蚊仔玩泥沙,袁老頭居然當真的,虧晝面外的林x陽不斷踢佢。這位老人家其實不懂得多少基礎知識,大概唔知聯邦係乜冬冬。

(25:04)
他說﹕「《新中國聯邦》可以係臨時政府來的!」
---令人吐血三升。L那媽,兩個人可以組成一個臨時政府?打麻雀都唔夠腳啦!
---大哥,影子政府≠係臨時政府呀!
袁說﹕「假如中共冇咗(下台),白宮可以同佢地傾㗎,冇蝕底㗎!」
---癡九線!

(26:15)
---大哥,孫中山的同盟會不是臨時政府啊!仲話「這些(安排),全世界都好正常」?兩個人就叫做「一個政權發生了」?
(30:10)
---條友講出「通過voice of china,港美合作,來對付中共!」---國安要立法了。

(12)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:32:39
關閉
維園阿伯式的言論(g)

(35:40)
關於中印邊境士兵群毆事件,呢條友居然學啲PK KOL咁加鹽加醋作古仔。什麼六千架卡車,什麼幾萬印度兵,什麼事件發生在喜瑪拉亞高峰下邊印度這一邊,中方運輸(供應)困難…。袁氏扮哂軍事專家,話鋒一轉﹕「印度參加圍堵中國,報復1962年戰敗之仇,(中共死梗).....」。

呢條老嘢,典型維園反共阿伯款,仲識作古仔(造謠)。查中印邊境群毆一事,不是軍事衝突,甚至連軍事磨擦也不是,就是雙方士兵「群毆」(五月上旬)。之後中方抓到的印兵,也只說「扣留」,而不說「俘虜」。印方事後低調回應,雙方鬥而不破,報復個屁呀!

剛相反,是中方先增兵5000(幾萬人是好大件事的),袁老頭不讀書不看報,老作。But,雙方軍事對峙確是嚴重,出動海陸空三方。今期《亞洲周刊》有精彩的描述,可去看。

(13)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:33:04
關閉
維園阿伯式的言論(h)

(46:08)
袁﹕「我覺得我哋有咁嘅盟友(美國),真係行運行到腳趾公…」
去到呢一度,靚女袁有精彩的插言。
靚女袁(馬上接口、苦笑) ﹕「但個代價都好大的!」
---咦,個女人都唔蠢得晒。老嘢九噏,咪由得佢噏囉,過多幾年(?),睇吓香港會點囉。除非移民去,唔係真係有代價!
---袁老頭懵到唔知個女講乜嘢。

(46:30)
袁﹕「我同你講,兩個月之內,(美國)會承認台灣!正式外交承認呀!」
---癡九線!

(14)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:33:29
關閉
維園阿伯式的言論(i)

(57:42)
袁﹕「咁樣落去呢,我覺得有一個可能性,香港可以公投!」
---現在我們知道了條友係維園亞伯貨色,就唔使太認真。但一樣可以講一講乜嘢叫做公投。
*民間公投是無公信力的,過去香港的所謂民間公投只是散修修的民調。
*公投必定要有公投法,(西方民主國家做法)由民間單位提案,官方單位(選委會)主辦。
*中共會容許香港公投嗎?袁老頭是攞嚟講,他完全不懂香港政治現實。

(58:43)
袁﹕「現在基本上有三個選擇,第一是和中共融合,一國一制,that is大灣區。第二個是英美共管…。」
---畫面內的林x陽不斷challenge共管一詞﹕「係咪派兵駐守香港?」袁老頭無概念,答唔出﹕「即係頂住中共啦!」話鋒一轉,「老實講,即係要砌低中共先啦」,九竹咁亂---美國打低中共,咁就唔使公投啦!
---袁家三口公然主張外國兵來佔領中國土地香港,成立佔領區,立此存照。

(15)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:33:46
關閉
維園阿伯式的言論(j)

(1:01:22)
袁﹕「第三個選擇﹕獨立,就好似新加坡咁。」
---我們知道條友係維園亞伯貨色,唔使太認真。但照講下當年新加坡情況,兩者冇可比性。話說,一個主權國家具有的條件是﹕國土、人民、有效統治及管治人民的政府。當年新加坡是under大馬,1963年被踢出大馬,不是自己要求獨立的。當時李光耀好似死老竇咁款,蓋因新加坡島各方面條件都甚脆弱也。

---新加坡當年是被踢出大馬國土,和大陸國土沒有任何䄗源。香港從來是中國的國土,回歸後,係黐住中國大陸rule by一個有效政府,but under一國兩制。

---以今天的香港來說,假如要獨立,先不說客觀條件,其矛盾的根源是母國與地方的矛盾,是統治與被統治的矛盾。然而,14億人九百幾萬平方公里的母國當然可以輾壓七百萬人的香港on分離主義舉動,這是不言而喻的事。目前防礙的是歷史遺留下來的情況﹕一國兩制&外國勢力的阿吱阿咗。這不是當地人民願不願意的事(更不要說香港有一半人以上是反對分離主義的),這是政治秩序發展的客觀規律。
---袁家三口子,不學無術,個個揸住外國護照,分分鐘可以飛,風涼水冷,高談闊論,扮代表,博出鏡。

(16)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:34:01
關閉
維園阿伯式的言論(k)

(1:01:41)
---靚女袁諗諗吓可能覺得唔妥,突然插口「將英美共管改為託管」,「託管幾年,咪改為獨立囉!」師奶即係師奶。口痕友曰,於國安法,這有差別嗎?
---個女人仲唔收口,曰「或者改為台灣模式囉,台灣都係一個獨立國家????!」師奶即係即係師奶。切,邊個去改呀?你話改難道香港就可以馬上獨立?這是殺頭的事業(比喻),到時你已經飛咗去美國啦!

(1:01:45)
靚女袁﹕「有個想像,可唔可以將香港當為美國第51個州呢?」
---嘔血!btw,靚女袁點解會用「想像」這個詞呢?(後來才知道「想像」是這一期的流行用語)

(17)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:34:16
關閉
維園阿伯式的言論(k)

(1:01:41)
---靚女袁諗諗吓可能覺得唔妥,突然插口「將英美共管改為託管」,「託管幾年,咪改為獨立囉!」師奶即係師奶。口痕友曰,於國安法,這有差別嗎?
---個女人仲唔收口,曰「或者改為台灣模式囉,台灣都係一個獨立國家????!」師奶即係即係師奶。切,邊個去改呀?你話改難道香港就可以馬上獨立?這是殺頭的事業(比喻),到時你已經飛咗去美國啦!

(1:01:45)
靚女袁﹕「有個想像,可唔可以將香港當為美國第51個州呢?」
---嘔血!btw,靚女袁點解會用「想像」這個詞呢?(後來才知道「想像」是這一期的流行用語)

(17)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:34:31
關閉
維園阿伯式的言論(m)

(1:05:03)
靚女袁問﹕「英美共管,世界上歷史上有冇發生過這種模式呢?」
袁老頭又九㬛﹕「現在中東就有好多這種模式,好似阿富汗…」

---大佬呀,唔知乜嘢叫做共管呀?你嘅意思係咪駐軍呀?
阿富汗也不是(駐軍),過去十多年,美國派兵入阿富汗,not even是參戰,而是名義上派出「軍事顧問」(注1),越戰初時就是這種模式。又何來是共管阿富汗呢?(注2)又何來是中東好多這種共管模式呢?

---袁家大細請先搞清楚「共管」、「託管」、「佔領」和「派兵參戰」的區別,才好在鏡頭前獻世啦!

注1:Netfix有六集劇集《指揮鏈》描述之,甚精彩。
注2﹕美軍急速退出阿富汗,要同塔利班講和。美劇《Homeland第七季》就係講呢樣野。而現實上塔利班後邊有中共的影子,嘿嘿!「中美共管」阿富汗?

(19)

回復 使用道具 舉報