袁爸爸--維園阿伯扮代表救香港人!
---觀點多多,見解多多,
其實是預測 20-06-08

朋友要我評一評呢一期好紅嘅袁爸爸(視頻)。睇咗佢兩三條片(其他的有些跳看),條友講嘢幾趣緻,背脊厚(大商家、熟悉美國、花瓶袁的爸爸),觀眾趨之若鶩。

條友好似乜都識D,又好似有D內幕。 觀點多多,見解多多(其實是預測),卻是想當然耳,都是情緒化的wishful thinking,有些甚至講大話,蓋一維園阿伯矣。

條友個幾禮拜出咗10幾廿條片,其實只得幾個觀點(預測),囉裏囉嗦,重複又重複,但又冇理論、冇證據、以及冇理據。除了他一些個人經歷之外,沒有值得聽之處。

(扮代表救香港人是以下一條片最後的一部份。)

https://www.youtube.com/watch?v=8wk7DaIMjkA
《袁弓夷(袁爸爸):(中文字幕) 疫情損失慘重 美國會報仇重擊中共;預料在金融下手 港人莫怕要配合;習代江系掌管香港 控制政敵接管金融;國安法違法 美帶頭G7制裁|2020年5月28日-268,594次•首播日期:2020年5月28日》

INSAFE System
關閉

34 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-7-9 17:11:59
沙發
關閉
---我能不說他是一個傻佬嗎?

他口口聲聲話美國打硬中國(and,45分鐘之內完勝)﹔話國安法未必會過﹔話所有主動權在美國手中。條友在鏡頭前慷慨激昂,話要替香港人向美國獻計,制服中國撤消國安立法咁話(上一條視頻最後的一段)。

幾個禮拜前那個桑普話美國為救香港同中國開緊戰,我都嘲笑佢是一個傻佬,咁呢個袁乜爸,我能不說他是一個傻佬嗎?

不要奇怪,香港人人心虛怯,要看政治視頻作治癒(藍黃皆是),如食鴉片。此外,有些人喜愛看馬騮戲(如區區)---我稱之為網上performmer---真心膠亦是另一種馬騮戲。桑普係國安法出台之後,都話要著草,呢個揸住個幾廿年美國護照在華盛頓居住的袁乜爸,居然話「等共產黨來拉!」over唔overD呀?

阿貓阿狗都嚟作政經評論,唉!

(2)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:12:38
板凳
關閉
---理據On居,詞不達意

我選了他6月6號的一條片做評述。
https://www.youtube.com/watch?v=FpLw3zBcga8
《美港形勢唔係好,係大好---觀看次數:318,633次2020年6月6日》

(00:20)
頭一part,靚女袁問老竇﹕「點樣形勢唔係好,係大好」?條友嘅理據居然落在「中共合成病毒苦害了美國人民」+「侵侵性格及有仇必報」身上。我的天呀!相信連維園亞伯講嘢都唔會咁低b。(上述理由On居,本欄說過很多,不贅)。條友係完全唔睇報紙,唔睇資訊者,更莫說沒有頭腦了。「中共合成病毒」連美國人都不講了,他還講。

聽落去,條友可能連一般邏輯都欠缺(或叫無sense),大概連「形勢」、「美港形勢」的定義係乜都不知。查「形勢不是小好,而是大好」是老毛名句,當時是一種精神鼓舞,而不是一種形勢估計。袁乜爸在這裡是耍嘴皮,但不知所謂。

(3)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:13:13
地板
關閉
---條友精神分裂

聽他的意思,以侵侵之堅毅以及有仇必報之性格,中美必開戰---以上是條件---咁形勢則refer to timing吧!問題是,何以侵侵在國內如此焦頭爛額之際,會是一個好timing呢?簡直係九噏。

條友預測兩個月之內中美會開戰,但他完全唔知道乜嘢叫做打仗。條友知唔知道,1991年美國打伊拉克,就plan左六個月?而家中美仍在互通有無,大使未撤,僑未撤。中國連stop美國航班(疫情原因),美國都話唔得,要開返,打條毛?條友活在平行時空中。條懵佬知不知道,中美開戰(他說的殲滅戰),就表示係核子戰爭,全世界玩完。青山酒飯。

我猜,條友的真正意思可能係「國安法出得好,激起侵總統要打七佢」的這個形勢,是一種傻佬自我安慰法--好多人都怕國安法,佢唔怕咁款。另一方面,和大部份識飛的港蛆一樣,精神分裂,口囗聲聲話自己是中國人,緣何又明目張膽地做漢奸唆擺外國攻打本國呢?

(4)

注﹕聽到後邊(6:28),晝面外一把男聲(林x陽?)都忍唔住反詰﹕「你點解覺得個形勢係大好呢?」
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:13:28
關閉
---執政黨代表政府、政府代表國家

在這裏,對黃絲&反對派科普一下。除非你已是外國籍以及不承認自己是中國人(但中國是不承認雙重國籍的,留港人士小心),你面對中共政權以及政府就是面對中國。你討厭以及要想推翻中共政權是一回事,但不能抹煞一個政權以及政府是代表一個國家的事實(法理上of國際)。

「我承認一個國家不等於我承認一個政權」是一句蠢話。執政黨就代表政府(政權)、就代表國家,和她是不是專制獨裁是兩碼子事,OK?

「中華人民共和國沒有一天統治過香港或台灣,所以不屬於中共」也是一句蠢話。蠢人大概連國家主權和朝代都分不清,that is﹕中共政權是延續民國國家主權,而民國政權是延續滿清國家主權of中國,知無?相等於一間屋宇的業主,老的死去之後,其子女後代也承繼了屋宇的業權(主權)一樣,租客難道能賴租?

(5)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:13:42
關閉
---咀臉醜陋

條友應該係美國籍(居美20多年),不止精神分裂,而且是咀臉醜陋了,明明已經是美國人,卻在中國的土地上(香港)九叫自己是中國人,大罵其他香港生意人是賣國賊(第一條視頻最後一段)。還不止,還說要替香港人引美國阿爸來攻打本國(中國)!是哪門子心態?

關鍵當然是,條友認為香港不是屬於中國的---這是大部份黃絲、港獨友、反對派人的一種obsession,死症。但另一方面,條友又話「等共產黨來拉」,即承認香港是中國(中共)的地方啦!真係人都癲。

(6)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:14:12
關閉
維園阿伯式的言論(a)

繼續評述維園阿伯式的言論﹕

(00:30)
袁﹔「美國係我哋的盟友…!」
---請問係乜盟友呢?當然他們的核心思想是﹕一個華裔美籍人返嚟香港做港蛆(分離主義、反中亂港),認為香港是可分離的---條友又話明唔係港獨,但衰過港獨,尤如中國人(明朝)扮倭寇,引外國佔領香港---他們用虛無的人權民主自由權充正當性。

但我仲係唔明條友以什麼身份話美國係佢嘅盟友?當然這是黃絲最啱聽的語言,但邏輯上不通????嘛!

(7)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:14:48
關閉
維園阿伯式的言論(b)

(1:08)
袁﹔「通俄門…後來查到乜都冇!」「份報告睇十分鐘就OK…」
---白x!報告書中已「顯示」侵侵有罪,但不足以起訴一個總統,不是「乜都冇」。生意佬即係生意佬,莫講話「嚴謹」「準確」的概念沒有,相信連是非感都欠奉。

(2:17)
袁﹔「武漢肺炎在彈劾的尾聲才發現,假如不是如此,侵侵會多啲時間去應付!」

---嘩,邊有咁賤x的托詞的?侵侵彈劾案2月5號已結束。中國要到2月中旬才全國警覺疫情,風馬牛。而美國在2月16號停止了中國往美國的班機,顯示了美國在當時已知道了新冠肺炎的嚴重性。駸駸一直話美國冇事,到三月下旬出事才防疫。條友又好似啲黃絲KOL咁,鍾意歪曲事物。

(8)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:17:40
關閉
維園阿伯式的言論(c)

(5:52)
袁﹔「佢(駸駸)隊形非常之好!」
---講嘢真係唯心。他不知道美國現今的暴動幾乎醞釀著國家分裂嗎?他不知道國防部長在反駸駸嗎?更不要說民主黨的州長了(包括共和黨的州長)。

(6:02)
袁﹔「駸駸係我哋嘅領導…」
---癡九線!

(7:37)
插播一句蠢話﹕
靚女袁﹔「美國兵保護德國form邊個呀?」
---我的媽啊,《維基百科》仲話此女係「香港政治家」。她做人力主席時,我曾出文椰揄之,想不到做咗師奶之後,更政治xx。

個女白x,老竇跟住痴﹕
袁﹔「---將啲兵搬去台灣嗰度,頂住大陸!」
---此之謂低B過維園亞伯,點反共都唔會似癡成咁。

(9)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-7-9 17:18:49
關閉
維園阿伯式的言論(c)

(5:52)
袁﹔「佢(駸駸)隊形非常之好!」
---講嘢真係唯心。他不知道美國現今的暴動幾乎醞釀著國家分裂嗎?他不知道國防部長在反駸駸嗎?更不要說民主黨的州長了(包括共和黨的州長)。

(6:02)
袁﹔「駸駸係我哋嘅領導…」
---癡九線!

(7:37)
插播一句蠢話﹕
靚女袁﹔「美國兵保護德國form邊個呀?」
---我的媽啊,《維基百科》仲話此女係「香港政治家」。她做人力主席時,我曾出文椰揄之,想不到做咗師奶之後,更政治xx。

個女白x,老竇跟住痴﹕
袁﹔「---將啲兵搬去台灣嗰度,頂住大陸!」
---此之謂低B過維園亞伯,點反共都唔會似癡成咁。

(9)
回復 使用道具 舉報
1234下一頁