admin 管理員 2023-5-31 13:59:33
INSAFE System
關閉
關於香港電影,近兩年我入返市(只觀看及研究),初始原因是for在編纂中的編劇課程講義。
點知又陷入去,變成月旦香港製作生態with影評形式,相信得罪了很多人。
這兩天就在香討影評版耕緊一篇《毒舌大狀》影評,越寫越唔似影評,冇計。
另一方面hire左一個散工大陸IT仔,砌緊兩個大站,歷時一年,不亦樂乎!
同時間,猛咁睇影集及電影,作筆記,繼續撰寫編劇創作演繹課、歷時四年矣!越來越唔似細藝。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:59:47
關閉
原帖由 oscar_manutd 於 2023-2-4 02:54 發表

我主要係掩飾少咗喺Discuss 蒲頭嘅原因,哈哈
這一句無解,我欄(五年來)從來沒有人discuss的,Anyway,多謝。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 14:00:06
關閉
Oscar
>>你當每100點擊有$1廣告收入,再加課金;假設每日有10萬總點擊數(包埋以前嘅影片),算係好過打份傳媒工。<<

100hit冇一蚊美金吧!是否1000hit之誤?
聽大肥日呻夜呻,日做十幾條片,只得萬幾view。
假如學Simon仔咁,單拖(三四萬View),搵到下食。假如學阿周,成棚人,可能冇錢交租,廹住日日食海狗丸。
大肥嗰擋,淨係上片工,都要月薪8000,總皮費要四萬幾。多年前我和Oscar和Louis打賭,黎Q仔的網台(收費的)會唔會做得落去,結果我贏咗啦!我始終認為網台有得搞冇得做,至於自媒體,要視乎每個人的情況。
回復 使用道具 舉報