Oscer
原帖由 william.c 於 2022-12-29 20:03 發表
細藝: 「網上直排archive System」

細藝二,在編寫課程大綱中途、無意中又搞番我多年想完成的一個「網上直排archive System」。
話說、我個人興趣自青少年時就是﹕電影、歷史及政治(知識)。電影是入錯行,我不是一個藝術友,亦冇創作天份(但到知道時,為時已晚),假如條件容許,我應該去做學術研究的。

1994年迷上互聯網,至今不絕---我絕對沒有條件做IT的,但現今仍 ...

威獅兄你都認為網台聽眾「全是黃絲」,呢個時勢國家又經常會不安,黃絲當然係講少兩句就最安全啦 ????

雖然 Youtube 係賺大份、Youtuber 係賺細份,但起碼養到堆網台從業員,好過以前要靠金主補貼;而且大部份香港人亦都放棄傳統廣播平台,鍾意聽乜就聽乜,藍絲長者都有華記、西門梓敬作為新選擇,唔洗限時限刻綁喺電視機前面睇城市論壇、議事論事,算係社會進步嚟嘅....

INSAFE System
關閉

22 個回復

正序瀏覽
admin 管理員 2023-5-31 14:00:06
關閉
Oscar
>>你當每100點擊有$1廣告收入,再加課金;假設每日有10萬總點擊數(包埋以前嘅影片),算係好過打份傳媒工。<<

100hit冇一蚊美金吧!是否1000hit之誤?
聽大肥日呻夜呻,日做十幾條片,只得萬幾view。
假如學Simon仔咁,單拖(三四萬View),搵到下食。假如學阿周,成棚人,可能冇錢交租,廹住日日食海狗丸。
大肥嗰擋,淨係上片工,都要月薪8000,總皮費要四萬幾。多年前我和Oscar和Louis打賭,黎Q仔的網台(收費的)會唔會做得落去,結果我贏咗啦!我始終認為網台有得搞冇得做,至於自媒體,要視乎每個人的情況。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:59:47
關閉
原帖由 oscar_manutd 於 2023-2-4 02:54 發表

我主要係掩飾少咗喺Discuss 蒲頭嘅原因,哈哈
這一句無解,我欄(五年來)從來沒有人discuss的,Anyway,多謝。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:59:33
關閉
關於香港電影,近兩年我入返市(只觀看及研究),初始原因是for在編纂中的編劇課程講義。
點知又陷入去,變成月旦香港製作生態with影評形式,相信得罪了很多人。
這兩天就在香討影評版耕緊一篇《毒舌大狀》影評,越寫越唔似影評,冇計。
另一方面hire左一個散工大陸IT仔,砌緊兩個大站,歷時一年,不亦樂乎!
同時間,猛咁睇影集及電影,作筆記,繼續撰寫編劇創作演繹課、歷時四年矣!越來越唔似細藝。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:59:13
關閉
Oscar
原帖由 oscar_manutd 於 2023-2-4 17:51 發表

近年大家聽政治嘢聽到有點疲勞,文雋出嚟講下娛樂圈嘢,都係一種心靈調劑。
我始終冇聽文雋的嘢。
心靈調劑我聽台灣中天頻道,我是賴教授、汲大使、光頭亮以及唐湘龍的擁躉。30年來我都keep住睇網上聯合報的新聞,但放棄閱讀中國時報的。
心靈調劑另一去䖏、是觀看大陸頻道(YouTube),可謂多姿多彩,但很少看政治的。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:58:34
關閉
補充上文,還在留意的網台及頻道﹕
‧巔佬雲,日日用曲筆及飛滋句引誘人門入Patreon付費。
‧花生台阿陶的,以前有聽,已放棄。
‧肥曹總,我以前雖然成日針對佢,但他比較有料(指presentation)他離港一刻、我心有憾然。到肥龍走埋,我feel到香港淪陷@黃絲界的氣氛。
對海外浮萍界的KOL,我始終冇聽,到近日才聽一兩集肥趙博以及香港冇格仔,咦,曹和龍跟綜香港新聞,好貼市、好聽過燒老坑、更勝阿周新聞多多聲。
‧星期二得道,早已沒廳。
‧偶然聽過一兩次黃老毓的台灣頻道,一拳都冇,十年如一日。
‧發覺昔日碰過面,在網上Discuz過 的Ragazine的Celvin、居然逃去了台灣,百感交集(他使咩逃)。其節目是追車尾班級。
‧我以前是涼粉祥的聽眾,自他和簫氏散band之後,我冇聽。我已討厭聆聽知識節目,而他的view又麻麻。又發覺他的文章也麻麻。唔夠氣派,似和他謹小慎微、瞻前顧後的性格有關。其實網上帖文高手很多,我對中出羊子,印象尤深。可惜沒看過他寫長文。近日最多論點及資料的,得數肥亨利、可惜他的廣東話行文,看得令人費勁。網上似乎缺少撰寫昔日三蘇式三合第文筆的網民。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:58:19
關閉
多謝Oscar來做托兒。
想不到還在聽那麼多網台(就算是快瞄),佩服。
不愧為網上香港網台(近十年)首席(?)觀察者及詮釋者。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 13:57:35
關閉
Oscar
原帖由 oscar_manutd 於 2023-2-4 05:30 發表

海外KOL個個都係標題黨,日日都話「即將攻台」呃點擊,反映香港黃絲真係好希望打杖.....
我都嘗試逐一評價下網台主流KOL,收聽習慣:經常聽>間中聽>少聽>無聽(一次半次),以最近兩年為期間。

白頭翁(少聽):唔知點解佢個 Tone係反共長輩好受落,我阿媽、一位女性長輩都鍾意聽,早期我都有聽開、但阿侵退任後唔多想再聽佢鳩噏....
燈神(間中聽):其實佢係黃圈入面嘅維穩派,佢主力 ...
逐一評價網台主流KOL 《Part 2》
收聽習慣:經常聽>間中聽>少聽>無聽(一次半次),以最近兩年為期間。

文雋(經常聽):我地作為觀眾覺得幾有趣,又成日有嘉賓,值得推介
潘小文(少聽):講娛樂圈八卦嘢,前排大劉事件有聽下,多八婆聽眾
和理看天下(少聽):把聲好適合報導新聞,分析唔獨特
香港懶人包(少聽):侵粉口味,但越玩越偏變咗講外星人
齊亞哥(經常聽):典型膽小中產離岸扮智者扮精英,不過佢醒在識得玩標題、每日早上發佈有批返工客坐車聽、唱下歌仔建立個人風格,又係師承星期二,芒向報、大匪、港燦會館都係升旗易得道走出嚟
鮑偉聰(無聽):做咗咁多年都係咁悶,只適合做陶傑傍友
李鴻彥(間中聽):只有聽佢做「住加財經」,資訊量多、但比較悶
沈大仙(少聽):好偶然會喺Raga聽到,當佢笑話咁聽,掉返轉咁買係OK嘅
渾水(間中聽):只有聽佢做白兵電台「水與金融」,無課金聽佢喺Fortune Insight嘅Podcast,佢嘅話題適合年輕股民
阿寶(間中聽):白兵電台「寶藥黨」,無乜個人風格,勝在請到各行各業嘉賓講業內古靈精怪劏客手段
錢志健(無聽):成日口噏噏話只爭取「一國兩制 1.0」,係網台版黃成智
湛國揚(少聽):立場其實大中華膠仇幼又要扮無立場,靠搵嘉賓撐場但又鍾意插嘴講離題野 show off 自己,做上把下把都唔合格,只適合做幕後.....
利世民/李兆富(無聽):特登講得慢就以為聽眾會覺得佢好有道理,典型無料扮四條嘅廢人
掏鳩含(無聽):口沫遮攔嘅過氣靈童,前馬仔曹總都多人聽過佢
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:21:53
關閉

Oscer
原帖由 william.c 於 2023-2-3 14:16 發表
到今天電視台觀眾和PC、手機端的觀眾,是兩個不同消費生態。
不要以為所有使用PC、手機的人都會看自媒體頻道。
-------------------------------------------
自媒體頻道又甚多元化,我很懷疑有多少人會追看時事性資訊性節目。我30歲後輩親戚以及同輩街坊鄰居從來都不會看簫氏節目的。

我估計恒常追看時事性資訊性自媒體頻道的人(次),高峰時,大概有60、70萬左右。如今退潮,有二三十萬,已經算偷笑。
Youtube收入點會養㓉人,除咗嗰幾 ...
你當每100點擊有$1廣告收入,再加課金;假設每日有10萬總點擊數(包埋以前嘅影片),算係好過打份傳媒工。
可能你未必知,香港最早用Patreon收課金應該係圓小姐,某知名本土派,大學畢業後賣咸相做電子雞,都係一條財路;後來肥亨同Calvin開始推廣Patreon,就俾燈神偷橋嚟用,課金收入係好舔過YouTube廣告好多,燈神同劉國父喺全盛時期,課金月入超過百二萬港紙,好過喺中策組做官。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:21:23
關閉
原帖由 william.c 於 2023-2-3 14:32 發表
oscar_manutd
>>題外話,前排聽文雋,呢集 8:25 都有提起你老人家<<

文雋的YouTube節目,我只聽過第一集,講得幾好。
行內人用YouTube講返以前行內的嘢,為了view數,我很懷疑有多少是據實而說---現今觀眾又怎會care當時的實情?這種情況,我看得太多了,有點不以為然。

阿Man條友去年在大陸在短書上,建立了一個收費編劇課程。我花了1700元人民幣訂購 ...
近年大家聽政治嘢聽到有點疲勞,文雋出嚟講下娛樂圈嘢,都係一種心靈調劑。
回復 使用道具 舉報
123下一頁