Oscer
原帖由 william.c 於 2022-12-29 20:03 發表
細藝: 「網上直排archive System」

細藝二,在編寫課程大綱中途、無意中又搞番我多年想完成的一個「網上直排archive System」。
話說、我個人興趣自青少年時就是﹕電影、歷史及政治(知識)。電影是入錯行,我不是一個藝術友,亦冇創作天份(但到知道時,為時已晚),假如條件容許,我應該去做學術研究的。

1994年迷上互聯網,至今不絕---我絕對沒有條件做IT的,但現今仍 ...

威獅兄你都認為網台聽眾「全是黃絲」,呢個時勢國家又經常會不安,黃絲當然係講少兩句就最安全啦 ????

雖然 Youtube 係賺大份、Youtuber 係賺細份,但起碼養到堆網台從業員,好過以前要靠金主補貼;而且大部份香港人亦都放棄傳統廣播平台,鍾意聽乜就聽乜,藍絲長者都有華記、西門梓敬作為新選擇,唔洗限時限刻綁喺電視機前面睇城市論壇、議事論事,算係社會進步嚟嘅....

INSAFE System
關閉

22 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-5-30 21:15:08
沙發
關閉

Oscer
題外話,前排聽文雋,呢集 8:25 都有提起你老人家
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:15:39
板凳
關閉
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:16:30
地板
關閉
此討論區越來越多廣告,以及不friendly user。
自言自語多年,縱使有很多感想及話題,也直如雞肋,我很少上來。
偶然發現板主奧斯卡大駕光臨,並發言。
遂而搭下爹。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:16:46
關閉
oscar_manutd
>>威獅兄你都認為網台聽眾「全是黃絲」,呢個時勢國家又經常會不安,黃絲當然係講少兩句就最安全啦<<

我不全是這個意思。
整個網台/自媒體時期,黃藍絲聽眾都有。
我是其中一員,大藍絲(19年前自稱民主融共派),但90%以上聽激進派/抗爭派/黃絲KOL的。
諸多頻主伴隨了我十多年(我自2005年香港人民廣播電台聽起)。2020年國安法起,雞飛狗走,我心有憾然。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:16:58
關閉
2021年起我少寫時政,但改不掉follow聽看這班海外內大帝x嗡的習慣,當過日神。但幾乎無聽藍絲頻道,除咗偶然聽吓屈大姐、巴士的以及阿周。
「黃絲頻主講少兩句」嗎?應該不是吧!海外浮萍派人多勢眾,我主要就是聽他們的,當然只看標題,以及隨機聽之。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:17:13
關閉
追得最勤的是遺世神鵰俠侶袁老坑和龔大姐,娛樂性實在豐富。
老簫的好少聽,實在很討厭他一籃子的「知識」。
肥趙博的反而越來越好聽。

在香港的作反友,最????猛的竟然是後發而至的On乜伯。
貨車佬大肥沐猴而冠,學人看天下,激死好多知識友。
令人印像深刻的是焦土派肥亨利,鑊鑊都好似籃絲言論,有資訊、有知識、有view。條友居然冇用YouTube,賺少好多錢。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:17:32
關閉
啤䔧兩條友鑊鑊扯住性新聞來講,又比佢哋捉到一條路。
海外嚟Q仔保持有嘢講的風格(但同時太多飲食嘢),難得。條友講嘢好多方面已偏向藍絲。有一樣嘢佢唔夠勇敢,2016年佢狂讚台灣蔡婆娘,幾年來明知蔡婆冧晒,他始終冇出過一句聲。
阿周電視是一個唔三唔四的頻道,人山人海、日日出嘢,居然捱到兩年。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:17:46
關閉
oscar_manutd
>>雖然 Youtube 係賺大份、Youtuber 係賺細份,但起碼養到堆網台從業員,好過以前要靠金主補貼;而且大部份香港人亦都放棄傳統廣播平台,鍾意聽乜就聽乜,藍絲長者都有華記、西門梓敬作為新選擇,唔洗限時限刻綁喺電視機前面睇城市論壇、議事論事,算係社會進步嚟嘅....<<

同意奧斯卡的說法,但我想補充一下。
電視台廣播電台Vs網台自媒體,是兩個不同生態,觀眾聽眾是不同消費習慣層。
以前我講過Pull和Push的理論。
我自50幾年前就沒有聽廣播電台,自25年前到就沒看TVB、ATV。
但十幾年前轉去聽網台,以及維持自今的觀看自媒體頻道習慣(通過電腦)。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-30 21:17:58
關閉
到今天電視台觀眾和PC、手機端的觀眾,是兩個不同消費生態。
不要以為所有使用PC、手機的人都會看自媒體頻道。

自媒體頻道又甚多元化,我很懷疑有多少人會追看時事性資訊性節目。我30歲後輩親戚以及同輩街坊鄰居從來都不會看簫氏節目的。

我估計恒常追看時事性資訊性自媒體頻道的人(次),高峰時,大概有60、70萬左右。如今退潮,有二三十萬,已經算偷笑。
Youtube收入點會養㓉人,除咗嗰幾個大咖。
回復 使用道具 舉報
123下一頁