【阿周新聞 要聞】2022-12-23 李家超上京面聖行禮如儀 / 高科技不是高增值 / 澳門牛市一去不返〈周顯 軒〉
6 個月前 (已編輯)
「高科技不是高增值理論」似是而非。關鍵是運用及市場。對比之下,高科技運用得宜,肯定比低科技有高增值得多。舉個例,電動汽車肯定比馬車賺錢,但兩者在香港尚未流行,因為除了市場之外,還有競爭以及製造能力。但冇人z撚到認為馬車會有高增值。
用阿周電視做網購舉例不恰當,「俾心機做網購,也...」也不恰當。網購在香港冇市場(指盈到利),競爭大,況且阿視唔識做、冇能力做。俾心機做更仆街,點俾心機都冇人睇,自我消耗,Allen快爆錶

INSAFE System
關閉

5 個回復

倒序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-16 16:33:23
沙發
關閉
@henry-kg1nu
6 個月前
其實概然大師都咁嫌棄高科技產業,就唔好鬧咁多地產,如果為搵錢,一定搵一樣最低風險最高回報生意,做地產就係上20年最穩陣投資,而且地產周邊一樣可以養到好多人,雖然群水滾群塘魚,但比起你成日開間酒樓,製造到更大財富效應,這就係點解中國早廿年一直以地產為其中一個馬車拉動經濟,先令到有大量基建,再之後科技發展,係無資源無天然優勢 ,又唔可以西方咁靠偷搶,地產唯一快速致富方法。

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-16 16:34:25
板凳
關閉
6 個月前
而且大師提到網購,覺得係高科技,網購已經發展左20年,基本上已經好成熟技術,就好似十年前汽車咁,大家唔會當佢高科技,電子車先係高科技
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-16 16:34:45
地板
關閉
6 個月前 (已編輯)
應該咁講,周先生講嘢唔清楚啫。佢有咁嘅意思﹕好多高科技嘅生意都唔成功,所以未必高科技就等如高增值。但俾人聽到,好似「在原理上高科技不是高增值」,這是錯誤的。in which,大家都知道,高科技imply上應用才談得上增值。觀念上、實驗上的高科技叫有價值。
無論點,都唔能夠話低科技的增值性可能會高過高科技。馬車點樣都唔會高過電動車的。米其蓮不是科技。用當年簫若元天網(失敗)Vs三萬元揼一個網(成功)來印證低科技Vs高科技,邏輯好混亂。聽前輩朋友講,當年天網之冧檔,原因好似唔係咁。周先生能不能透露當年三萬元揼的網,賺了七億幾,是那一個網?現在仍存在否?朋友講,周先生係咪吹牛?喺香港做網,冇人會賺咁多錢的,唔通係141?
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-16 16:35:05
關閉
6 個月前 (已編輯)
@henry-kg1nu  關於「網購已經發展左20年,基本上已經好成熟技術」,朋友講﹕周先生口中的網購係講緊佢自己阿視的直播帶貨。網購範圍好大、20年前(2002)無可能一如今天click一下+用網上支付工具,幾日後就能收到貨品。大陸近幾年流行直播帶貨,要有﹕起碼3G+支付工具+手機(平台)+物流+市場大+多人供貨,先至得,香港似乎只有第一、二項條件。
阿視似乎沒有這種認識,他們似乎將電商vs網購Vs賣廣告Vs行銷vs美食節目vs烹飪節目+閑話家常(但只有一支鏡頭)撈埋一堆,等同直播帶貨。仲拖埋兩個老細兼大腦出鏡洗煲煮飯同埋賣膠,假如你見到中原施老闆落街派售樓傳單,你驚唔驚?and,咁同高科技、低科技、有冇心機有咩關係?
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-16 16:35:53
關閉
6 個月前
@georgechan-up9rz  似乎都係個招,開檔做生意做靚盤數再上市集資再exit,之後再賣個殼俾人,呢類就係高增值,所以本身檔生意,當然投資越少越好,好似蕭生咁駛左咁多錢,科網就爆左,搵唔到水魚炒佢d股,自然輸到pk。
回復 使用道具 舉報