victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:29:34
INSAFE System
關閉
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)
@manleeyeung7607  
「呢個老竇係仁慈定邪惡」=是認為,個人主觀認為。是不需要証及驗證的。
---比方,你認為黃x蕙是美麗的和黃x蕙存在與否是兩個維度。
但假如你先懷疑黃夏蕙的存在(不求真啲態度/懷疑歷史真實),
你又怎能認為得黃x蕙是美麗呢?(九噏歷史的冇基礎性)。
(3)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:29:53
關閉
1 年前 (已編輯)

●再用肥常的例子,他在他一本著作中說﹕
「但係開放改革,早響百九幾年前,十九世紀最後兩年已經有人做緊,嗰個人叫慈禧太后,嗰場改革叫戊戌變法,或叫百日維新。」
---這是史觀、也叫觀點。
---三歲孩童都知道這是九㬛,都知道他是顛倒歷史(史實)。
明明是西太后反對百日維新,甚至誅殺了六君子。
戊戌變法是帝黨進行的。幾年後西太后慢慢恢復一些變法,是另一回事。
--肥常歪曲歷史實(Actual happening),又何能得出一個正確的史觀/觀點呢﹕-
「西太后是中國100年前第一個改革開放(戊戌變法)的推手」。
(4)

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:30:11
關閉
1 年前 (已編輯)

●繼續。
●「因為係冇可能知道呢個老竇做每件事嘅出發點係點,個老竇真正嘅目的係點,」
---邏輯混亂,思維混亂。
---而家係討論緊老竇的存在(史實)---比喻---我的語景中,是逝去的老竇(歷史),simply討論他過去的存在。
---manlee則捉錯用神去討論真正的老竇as一個人---「冇可能知道呢個老竇做每件事嘅出發點係點?」
---媽呀,manlee對歷史一詞是沒有概念的!
(5)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:30:32
關閉
1 年前 (已編輯)

●「咁討論黎做乜??」
---亂上加亂。我說的是去追求史實的真偽/尋求老竇的存在,
從而討論史觀(based on史實),討論,即係探討咁解,但點都要based on史實。

●「所以我一開始就講知道有呢個歷史=老竇就可以!」
---又去返原始點的錯誤。
---乜嘢叫做「知道」?乜嘢叫做「知道呢個歷史」?
我哋係講緊老竇的存在/史實。
在你的語境中,歷史似乎是一個虛詞、一個抽象的名詞。
---不是「=老竇」,是「=老竇的存在」,OK?
(6)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:31:15
關閉
1 年前
@victorpoon585  嘥氣。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:31:32
關閉
1 年前 (已編輯)
《返工定返學好》

試講吓歷史以外的嘢。

竟然聽到「返工定返學好」這個題目。
以為聽錯,大概又係set錯命題,應是「適齡青少年在返學的同時,應否同時返工?」或﹕
「適齡青少年唔返學,走去返工,適宜嗎?」
(而家係講緊返工,不是讀緊書時的兼職)
(1)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:32:14
關閉
1 年前 (已編輯)
顛覆我的想像的是,兩個成年人面對一個青少年(17歲?)去討論「返工定返學好?」
錯亂莫過於此。沒有立場。
極端舉例,這豈不是叫個監獄長去問個監犯﹕「坐監好定放出去好?」
個青少年(17歲?)果然理直氣壯地答﹕「返工好!」

請問兩個成年主持人會唔會放任自己的(未成年的)兒女馬上唔返學走去返工?
(2)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:32:37
關閉
1 年前 (已編輯)
根據傳統觀念,適齡青少年返學,是學習知識,以及培育成長,與一班同齡人一起成長。
另一個作用是阻止他們進入成年人社會,免致遭受經不起的折騰,損害他們正當的成長。
我前邊說過「少年力擒童養媳」的比喻。
The pont is﹕不成熟的人vs成熟的環境。
(3)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:33:00
關閉
1 年前 (已編輯)
《關公面前無大小,大小面前有尊卑》

老細不應該先提「關公面前無大小」,才說「大小面前有尊卑」,wrongly build up!
「關公面前」是黑社會side,意指義氣兄弟。「大小」是普通倫理side,意指長幼。

老細又馬上澄清自己唔係講緊社團,轉頭又話阿周電視是社團風格(?),這就把工作關係和社交關係混淆了。恕我冒犯的說,阿周電視的工作情況正正就是這樣唔三唔四。

尊卑又是另一個層次,肥佬都唔多尊敬你這個老細啦!
老細明明講緊少年要尊敬肥佬(倫理),肥佬馬上力撐少年的唔尊敬(義氣),他是當面暗摑了老細一巴!

然而,少年可能心中暗罵﹕「挑,我出頭是因為有人罵我三唔識七,叫我讀多啲書才可泡頭,我能不演吓嘢?撐肥佬只是另一種客觀效果。肥佬不要自作多情,扮古惑仔,你會永遠撐我D乜?」
(注﹕以上全是作劇本)

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:33:23
關閉
@triones
@triones
1 年前
@victorpoon585  我同意呢個問題都幾無謂。不過我理解呢度的”好唔好” 並唔係「選擇題」,而只是問感想,邊個舒服/好玩/有成就感之類。
回復 使用道具 舉報