victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:24:33
INSAFE System
關閉
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)
Allen可能係有錢仔,雖然多睇古惑仔片,但不太明環境。
---你漏咗自插兩個字。
---我說的爆頭自插有三種隱藏情境。
---動作上是用樽先仆自己個頭,用破樽狀若插自己。
---通常爆樽唔係用樽仆自己個頭。
---通常爆樽是開片的前奏,是順手往抬邊敲掉樽頸作武器,是準備插對方的。
---爆樽然後自插一下,是前奏(類似先斷尾求生)。
---然後回樽插對方(凶對方),是副歌。
Allen可以翻睇片段。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:25:07
關閉
@HKWong-kw9nm
1 年前
@victorpoon585  Allen應該不是有錢仔,但以其一直描述,讀書時品性比較純良。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:25:34
關閉
1 年前
@victorpoon585  同意你對Manlee的回應。絕大部分人的問題,是搞不清「事實」和「觀點」。一般人就算了,但睇大C的都犯如此錯誤,這是很讓人無語的。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:26:02
關閉

1 年前 (已編輯)
(2)回應03/07直播中、肥常又講歴史

●肥常好似直接向我呼籲,叫我睇吓佢以前的近代史頻道。
早睇過了,恐佈!咁L少view的?
話說,就係因為阿周電視開播之後,見到一個肥佬德喺度,朋友告知他有好多歷史頻道。
才走入去莊下,但睇落去,唔係話自己好叻,發覺錯誤百出。
朋友亦覺得離譜、但服膺於目前自媒體就係咁良莠不齊的現像下,能怎麼樣?不見為淨。

●肥常講咗N㳄「唔鍾意睇可以唔睇」,事實上真係冇乜睇他的節目---平時連老簫歴史節目也冇聽---《月旦孫文》前面就冇聽到。
那一次聽完發出批評留言,坦白說,還不是由於內容問題。
為什麼?原因前面說過了,不重覆了。

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:26:37
關閉
1 年前 (已編輯)
●對有人指責他「違反史實」,肥常仲好似深深不忿咁。
用他女兒教科書「辛亥革命,由孫中山興中會…推翻滿清」為例,
他嘴gelgel地說﹕「大前提都錯、基本上辛亥革命,係講緊武昌起義,同興中會無關的,甚至同孫中山無關的。…因為1911年的辛亥革命,源於(或緣於)四川保路運動,跟住有武昌軍人起義,孫中山是不知情的。」

●肥常是錯誤的,
第一,假定教科書是說錯的,人地錯你也可以跟住錯嗎?
第二,你會叻過編纂教科書的人嗎?
第三,肥常的述史是錯誤的,所以我話佢冇概念。
舉個例,「某先生唔係女兒的老竇,因為,某太太臨盆生女兒的一刻,某先生根本不在場,也冇人通知他!」---說這話的人是不是一個大蠢蛋?
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:27:00
關閉

1 年前 (已編輯)
●查孫中山所創立的興中會後來合併於同盟會,
---而整個中國革命Under同盟會的統領下,部份分支系統亦不會反對它。
孫中山是同盟會的實質領袖以及精神領袖。
---所有參與武昌起義的人都屬於同盟會或屬於同盟會系統下的人。
參與起義的新軍士兵都是革命黨人的信徒。
話辛亥革命/武昌起義僅只是士兵的行動,是極無知的話。
---辛亥革命係涵蓋整個推翻滿清的革命運動,不是僅指於1911年10月10日這一天行動。
---保路運動是革命中的一記火花,相當於臨盆前的陣痛,不是「源於」(或緣於),肥常唔好咁無知。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:27:20
關閉

@manleeyeung7607
1 年前
@victorpoon585  你理解我既意思有問題,我冇否定歷史嘅存在,正如我冇否定老竇存在一樣,我嘅意思係唔會討論呢個老竇係仁慈定邪惡,因為係冇可能知道呢個老竇做每件事嘅出發點係點,個老竇真正嘅目的係點,咁討論黎做乜??所以我一開始就講知道有呢個歷史=老竇就可以!
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:27:42
關閉
@user-fs4kc5bt5v
@user-fs4kc5bt5v
1 年前
@hengtaiemb  好有心tim
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:28:17
關閉
1 年前 (已編輯)

《試嘗解釋manlee的邏輯謬誤》
我知道manlee的程度了。首先還原他/她的問題。
●「你理解我既意思有問題」=應是「你認為我既意思有問題」之誤。
---不準確,我前文說的是﹕「我認為你邏輯有問題」。當然,也可以是「我認為你的意思有問題」。

●「我冇否定歷史嘅存在」---
---你完全睇錯我的文句,我冇咁話你。
---你不明我的比喻。
i.e.「你老竇」等如「歷史」﹔「你老竇的存在」等如「史實」。

●假如你讀通我的比喻,就唔會有呢句﹔「我冇否定歷史嘅存在,正如我冇否定老竇存在一樣」。
---沒有正如。
---我只是暗責你「有人說你老竇存在sometning,你不相信」(不信歷史、不信科學的態度)。從頭到尾,你都將歷史(a history)和史實(the actual happening)混淆了。
---前邊已有網友指出你將「事實」和「觀點」混淆了。
---你將客觀史實/事實(老竇的存在/歷史的存在)和史觀/觀點(我認為我老竇是個女人/歷史沒可䏻是真實的/九噏歷史)混淆了。

(1)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:29:15
關閉
1 年前 (已編輯)

●「我嘅意思係唔會討論呢個老竇係仁慈定邪惡」
---這句是觀點,而史實是科學,是客觀的存在。
---認為「係仁慈定邪惡」是一種感覺。
---要不斷進行考証及驗證去證明這個史實。無論你願不願意聽,這是面對歴史的態度。
---考証唔到驗證唔到,不等於這個事實沒有客觀的存在。
相等於你懷疑老竇的存在(不求真)不等如你老竇不存在一樣。

(2)
回復 使用道具 舉報