https://www.youtube.com/watch?v=
【新聞联播 直播】2022-07-03 印度在美俄之間走鋼絲 / 美國高超音速導彈測試失敗 / 黃家駒逝世29周年 / 返工 vs 返學 〈常公子 Allen Tim
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)

(1)聽03/07直播Allen回應後有感@對歴史知識的態度

●Allen是君子老細、有憨的一面。咁樣交代及回應,避開了主要矛盾,也是一件無可奈何的事。

●交代及回應還是集中在「對歴史知識的爭論」上。即使這樣,我認為Allen仍然忽略了其中的原則性。
---史觀(view)、史識based on史實。
---因為歷史是自然科學,不是求求其其求有趣的玩藝。
---史觀可以不同,甚至容許有膠誤,但對史實的態度不能忽悠。
---我們前面提出過,要有向對的方向作出研究的態度。
---要九噏,可以關埋房門自己噏,網台是公眾領域。
(1)

INSAFE System
關閉

30 個回復

倒序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:20:33
沙發
關閉
29 則回覆
1 年前 (已編輯)
●我們批評常主持人,不止於是話他唔識嘢,而是不滿他對歷史忽悠的態度、褻瀆(abuse)知識的態度。
比方,有一個寫過電腦書的人,走來跟你Allen講CPU係一種OS,你聽到會唔會嬲?

●我們批評常主持人,不止於他的wrong view,而在於他無概念。

●比方,佢已經講咗好多集@民國的建立的情況,到第33集,突然彈出一句「黎元洪是小隊長」的蠢話,頗令聽眾崩潰不已。
好比你長期追一條女,到上床的時候,一除衫,發覺對方竟然是一個人妖一樣,你話大唔大鑊。
節目中,肥常幾分鐘前仲話黎元洪係另一股革命勢力(已經10分錯誤的Putting),竟然又話佢係「小隊長」,革命年代,無論虛或實,都沒有小隊長一詞。你話佢對這一段歷史有冇概念?咁仲衰過冇知識。

(2)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:20:55
板凳
關閉
1 年前 (已編輯)
●Allen的「說得有趣、有違史實無妨」理論,我們是不同意的。
比方,日本廚師在揮動利刀煮鐵板燒,娛樂食客,無妨。但醫生在手術台前亂咁舞刀,是很仆街的。
白粉食起嚟好有趣,但賣白粉的人是很仆街的,所以我說誤人子弟,此阿Tim就是一個受害者。

李敖和柏楊講歷史都好有趣(嬉笑怒罵),但多數based on史實,有根有據的。
都係嗰句話,科學是講真,面對歷史,要有一種求真的態度。
(3)

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:21:16
地板
關閉
1 年前 (已編輯)
●肥常對好多歷史人物、歷史事蹟已經九噏過到好多次(仲出書添),冇乜人理佢。
但孫中山是一個家傳戶曉的人物,唔係話唔准你去評價佢做錯的一面,但唔好用輕佻的態度,錯誤的史實來講佢。
一個台亦要注重下「講德」,唔係爛達達地話﹕我就係鍾意喺度亂噏歷史的啦!咁講係好愚蠢的。

●我很高興聽到周顯先生話「肥常不夠班」的消息,周先生不止於這麼懵。

(4)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:21:37
關閉
1 年前 (已編輯)
●Allen轉述周顯先生研究孫文史跡的過程,評論上,好似destort咗something。
對孫文暫不能定論不等於不要一種求真@孫文史跡的態度。可以不行動,但態度不能戇鳩。

(5)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:21:59
關閉
1 年前 (已編輯)
●在這裡要澄清一下,我不是一個歷史學家,甚至不是一個歷史研究者,多年前睇過下一啲歷史資料咁,歷史不是我的強項。

●軒仔話我是一個比較崇拜孫中山的人,猜錯了。現今係冇乜人崇拜邊個的,我只說敬重。
我對孫文冇深厚感情,他是歷史人物。我甚至未完整性地看過一篇孫文的文章---遺囑除外。
我寫過質疑孫文的帖文。
我對孫文的了解,主要來自唐德剛的著作。

(6)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:22:23
關閉
@manleeyeung7607
1 年前
我係吾信歷史既人,其實乜野叫真實既歷史?邊個去判斷真假?你睇你認為啱嘅嘢就係啱?你睇你認為錯嘅嘢就係錯?太遠嘅嘢已經考究唔到,因爲好多人都未出世,就以最近嘅六四事件,睇你從邊方面去睇,得出嘅結論都係唔同,咁何謂真實??邊個肯定知道?就算知道會唔會如實咁講出嚟?咁既然有咁多懷疑點解仲係要相信歷史?歷史我只係會相信曾經有一件咁嘅事發生過,其中嘅理論觀點既真實性,我係唔會相信,因為冇人會知道事實嘅全部同真實性。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:22:47
關閉
@hengtaiemb
@hengtaiemb
1 年前
師兄是有心人????
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:23:11
關閉
@hengtaiemb
@hengtaiemb
1 年前
@manleeyeung7607  agree
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-14 18:23:34
關閉
1 年前 (已編輯)
網友的邏輯有問題
比喻﹕
---「你老竇存在與否」是一方面。(客觀的歷史史實)
--- 「有人話你老竇不存在」是另一方面。(歪曲史實)
---「有人說你老竇存在sometning,你不相信」又是另一面。( 不信歷史、不信科學的態度)
---「你不去尋求老竇存在與否」又是另一面。(不求真的態度)
---「你直情落手落腳話自己老竇不存在」又是另一面。(鳩噏歷史)
回復 使用道具 舉報
1234下一頁