victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:32:11
INSAFE System
關閉
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)
@timmytam5320  
『6.講嘢點解會咁反動兼歪曲事實 ( 五色旗無底,而滿洲國旗是黃底,且不代表五族 ) ? Both袁世凱和滿洲國都是反革命黨的中華民國的,你反而奉之為正朔By五色旗!
言語極度混亂⋯⋯你究竟想講乜⋯⋯袁世凱反革命黨就不會逼宮清室啦,你要講時間⋯⋯至於正朔,我在節目清楚聽到「他們都是認為⋯」,關常公子咩事?』------

硬着頭皮寫埋去,比條小xx搞到好累心!

●正朔=中華民國(前邊1912-1927是北洋政府的五色旗,後邊1927至今是真正代表中華民國的青天白日旗)。
●滿洲國是漢奸國,底同面都是反中華民國的。
●在骨子裏北洋政府的中華民國是反革命黨性質的(袁世凱竊國是基本歷史認知,後來雙方大打出手),所以1927年之後改為青天白日旗。
●北洋政府的五色旗,源自先前北洋軍的軍旗,是西方玩藝兒,後來再協商改為代表五族共和。
●肥佬常第一大錯是將滿州國五色旗誤認為北洋政府中華民國的五色旗(軒仔已糾正)。
●第二大錯是噏出「豈不是滿州國反而延續了中華民國的傳統(他想講法統)」,還替滿州國說話,指北伐軍破壞五族共和、肥常又錯,滿州國的五色旗是代表五方,不是代表五族----有咩理由會講出如此反動以及如此無知的話?
因為當時青天白日旗的中華民國是實質的存在(1932年),而滿洲國是敵對漢奸國,肥佬常豈不是反認為國民黨的中華民國是竊國了,而漢奸滿洲國是撥亂反正(朔)了,咁仲唔反動?Tim某居然話「關常公子咩事?」----Btw,  估計肥佬是冇心的,只不過傻狗一隻(比喻)。

小朋友,聽唔聽得明呀?

「袁世凱反革命黨就不會逼宮清室啦」---嘔血呀嘔血!徹底暴露了這個小朋友是小雞力擒童養媳。
「袁世凱盜取了革命果實」是歷史ABC!而「逼宮清室」正正就是盜取革命果實的籌碼!小朋友真係好好睇吓歷史書啦,化幾分鐘時間喺維基就可以睇到了。

『我在節目清楚聽到「他們都是認為⋯」』---唔知你講乜,夏蟲不可以語冰。Tim某基本上唔知道我講的正朔是什麼。

(完)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:34:54
關閉
1 年前 (已編輯)
​ @timmytam5320
5.『19世紀末Vs.1930年代的不是同一班日本人⋯ 你想講18世紀末呀,不是同一班日本人都可以入「日本」數啦。』 ----

進一步證明此小xx是白馬黑,我指的是1895年左右的宮崎滔天和犬養毅、頭山滿、佐佐木等人vs. 1920、30代的東條英機等人呀!我留言中講得清清楚楚的。
連文章都唔識睇,夠膽上嚟同人打筆墨官司!我上當了。

係講緊日本的對華外交政策(外交投資),不可能扯到百多年前的當政者的,我正正就是想說20多年間都不是同一批日本人呀!
可見小朋友沒有歷史sense,大概也不知道(日本)歷史史蹟。
Btw,我也沒有詳細去研挖當其時日本的外交圖謀---不止於表面外交政策---我只取其大概,如有不對,請有識者指正。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:35:56
關閉
1 年前 (已編輯)

3. 睇落嚟,原來是條夏蟲。小朋友真係唔掂。

關於話他「三唔識七」,我前面說過﹕
「…你亦唔知我批評佢啲乜,以及佢點解粒聲唔出,唔敢反駁。 阿Tim三唔識七…,」
小朋友年紀太輕,唔知道我倆(和肥常)成年人係度格D乜劍,即係咁,相信我和肥常都是目睹香港所謂KOL(尤其是講政治果一瓣)產生的人,2004年開始,當年你幾多歲呀?

肥常在節目中語軒仔﹕「你明白今日的KOL係咩嘢嚟㗎啦!」大家都明白其中的implication。
我本來想用「白馬黑七」一詞,但費事咁樣鬧細路仔,改為「三唔識七」。點知你真係白馬黑,完全聯想唔到我哋係講緊孫文is that kind of KOL!

黃毓民鬧之鋒仔乜毛都未出齊,就係咁意思,見識係需要時間來歷練的。
我唔相信你10幾歲仔有返睇晒這20年來所有政治討論區嘢、網台嘢@點樣講香港的KOL的演變?請問你,何志光和肥亨利演變的區別在哪裏?(恐怕你連人名都唔知)。

我還看高了你,後面還強調﹕「the KOL,不是 a KOL。OK? 」點知是夏蟲以語冰。
好啦,你叻唔切,以為我話你「三唔識七」係指你唔知道「孫文點樣唔係一個(the)KOL!」

點知,你連呢個知識層面嘅嘢都錯!
我的問題是﹕「有邊一個KOL好似當年孫文咁替革命事業募捐過咁多錢的?/奔波海外國內作過咁多次演講的?」
當然係講緊當今香港人的的KOL,點知小朋友扯去1948年的以色列人,唔知佢擺烏龍定係真正的無知---唔知道從人民廣播台(2005年)到而家的YouTuber這一枕枕的香港KOL文化。
(後續)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:36:37
關閉
1 年前
(續前)
仲唔止,邏輯混亂,關鍵字是捐款和演講,而不是海外啊!
就算用這個維度,梅爾夫人的例子也不對啊,不是比較革命家,而是革命家vs That HK KOL。小朋友智商有問題。

由於小朋友唔知我講乜嘢,後邊嗰一段係九噏﹕
『事實上,{有邊一個KOL}and{當今的KOL}的問題只能證明當今KOL和有KOL不及孫中山,而不能證明孫中山不似KOL。』----就不成立了﹕
在我的語境中,「有邊一個KOL」和「當今的KO L」是同一樣東西,唉,嘔血!

條靚仔又說,「難度上,以色列建國與革命事業不相伯仲(現今像中國般大規模嘅革命不多了)」---
這兩段是極端錯誤的!以色列建國點能與革命事業不相伯仲?尤其是與推翻滿清革命相比(900萬平方公里、4億人,歷時10幾年、血流成河)。

嚴格上來說,以色列復國運動不是一種革命行動,不是社會運動,它是一種西方大國政治鬥爭的結果,以色列人有什麼艱鉅鬥爭可言(死了多少人?他們的對手是誰?)。小朋友冇知識,亂比廿四!以色列建國以來,你話中東地區死了多少人?又要鬧一聲小朋友反動!

下一句「現今像中國般大規模嘅革命不多了」,搲爆頭都唔知他講乜,想比較啲乜?以色列復國是1940年代的事,比今天?今天無「像中國般大規模嘅革命」---what is that?點解唔去比較1911年的that中國革命?反過來是藉此反踩之,所以我話這個小xx是巧言令色。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:37:15
關閉
1 年前

小朋友,不要再給我留言了,我不會看的,無謂嘥氣‧
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:38:05
關閉
1 年前 (已編輯)
@Uncle_Charles0603  
(補寫)
而家返睇Charles呢篇留言,沙石多到不得了,而家啲人寫文點解會咁?

「在下」似是「閣下」之誤‧。
前文我嗆阿Tim「他首先要承認自己冇詳細聽過肥常的「月旦孫文」,亦唔知我批評佢啲乜,以及佢點解粒聲唔出,唔敢反駁。」----
Charles睇L錯晒,吐槽我﹕「首先關於唔回覆你個方面,與其思考佢點解唔敢反駁你,不如諗吓點解佢唔出聲?阿Tim只係....」
----「唔回覆、唔敢反駁、唔出聲」係指肥常,不是指阿Tim。我反而窒阿Tim(上周日)好多嘴。Charles咁都睇錯。,

Charles既然連文都睇錯,有乜資格鬧我唔considerate( 用錯英文)?此人思覺有啲問題,我前面留言寫得清清楚楚,係指責阿Tim這個小朋友過去係節目中唔多出聲(不是他的錯)、無知當奉旨。但在上週日反多嘴噏a KOL(不全是他的錯)。

叫小朋友讀多啲書同週末(週日之誤)放假有乜嘢關係?但小朋友好似路人甲咁、唔知世途險惡、三唔識七之下搭嘴、鳩噏a KOL ft.兩個大人在格劍,就關我事了---我就是那個大人----朋友!睇清楚人哋講乜嘢、抝乜嘢先好出聲啦,笨!

我已經做咗老細10多年啦!加乜嘢班呀? 鬧交都唔識鬧,亂舉例子。
睇YouTube,我要反省?咁你又睇?你係咪癡L咗線?(究竟想表達乜)語無倫次!

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:40:13
關閉
@user-fs4kc5bt5v
1 年前
其實客戶就算有幾衰,根本就唔可以好似姓常嘅咁嘅嘴臉,其實周顯、陳凱文或Allen一樣有被人攻擊,但佢地又會點做?唔係唔俾你吋翻對方,但唔該言之有物,好似陳凱文,佢就有理有據小返話佢自私嘅人。

再講,有時啲人如果真係好差勁,咁咪馮人只說三分話囉,一定要咁幫阿周電視倒米!?
-------------------------------------
1 則回覆
1 年前 (已編輯)
講得好 我喺留言中已經引過周顯的話,錯要認打要企定。阿周電視冇㗎啦,比條肥佬綁架,不斷灌水塞入私貨,一個人開足大部份垃圾節目,拖低晒收視,線上線下搞作頻繁。去年試左一輪戲劇視頻,可能又係肥佬的idea,事實上佢嘅演技又係最好。假如這是真的,成班人傻嘅,俾條肥佬舞。成個台宣傳條友點樣瓣瓣通,差在未曾開始出版漫畫。
(呢種猜測,一定引來有人大罵,冇法子,我係咁樣諗。)

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:51:21
關閉
@hengtaiemb
@hengtaiemb
1 年前
認同,個人認為D haters 言論唔需要去影響情緒,如果佢有 points 既你米收羅,冇 points 既當睇佢唔到便可,當然笑笑口贈佢几句回應也可????
----------------------------------------------
1 年前
@hengtaiemb  嘻嘻,你又俾佢滾到?乜影響情緒????, 這叫惡人先告狀,色厲內荏發爛渣,好多爛仔都會用呢一招。媽的,佢都係一個寫字佬,夠膽夠姜就上版留言講嘢啦!嗱,佢仲未親口澄清,刪貼同埋做媒帖與他無關呀!Allen濫做好人,實在入世未深。
----------------------------------------------
@hengtaiemb
@hengtaiemb
1 年前
@victorpoon585  別誤會,我指另一個。佢回應你那段我覺得有些失態。所以我钟意睇陳生D片,佢 fight back 係好有 point,唔係發悔氣,希望常生吸引經驗,大家吹下水,地市論壇
---------------------------------------------
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:52:45
關閉
1 年前
姓常嘅已經唔係第一次,好似話轉引佢契媽講日本皇軍其實唔衰,又話香港有Mirror係好事,根本唔應該批評.... 總之講過唔少受爭議嘅嘢。

不過,我真係覺得,佢咁嘅處理手法,同嗰啲食肆好難食有人批評於是佢就話:咁你可以唔食架係一樣。

當然,就算真係客人唔啱,佢咁樣做都係害死阿周電視,唔好計盲撐,而事實上阿周電視都肯定唔會有好多盲撐,「你可以唔睇!」,其實就姐係叫人連成個阿周電視都唔睇~~周顯當然可以咁講,但姓常嘅唔係老闆,佢只係餐廳嘅廚師。

其實軒仔
之所以俾人覺得態度唔好其實都係有姓常嘅感覺,但佢仲未有咁粗鄙。

最後,課唔課金其實係好自願,但經姓常嘅咁講... 姐係唔俾錢連講嘢都俾,Allen佢地點拆都死。
2 則回覆
1 年前
To be fair,日本皇軍果一段,佢係引述老婆婆的話,不過他的態度10分曖昧,有偏向性。老人家的一言半語不能當作歷史考證。條友冇乜嘢嘅,好走偏鋒,成日表現有獨特見解咁。
據資料,戰時日軍軍紀不佳的,多數是朝鮮籍者。
條友喺「月旦孫文之33」講革命黨點樣窩囊,點樣冇影響力,話孫文點樣得把口,話滿州國其實係延續中華民國的傳統,依啲觀點才更仆街。
-------------------------------------------
1 年前
@victorpoon585  我想講,唔少反中講近代史好多時都係引用日本右翼所寫嘅書,之前咪有人講中國根本無存在過嘅,其實都係日本右翼嘅人寫嘅。其實呢啲資料好多時都係黑白顛倒,例如袁世凱同慈禧都係好人,相反,孫中山就.....
-------------------------------------------
回復 使用道具 舉報