@victorpoon585
1 年前 (已編輯)
回應肥常所謂爆seed(3)

阿Tim細路仔唔識野,發言亦不夠真誠。
他首先要承認自己冇詳細聽過肥常的「月旦孫文」,亦唔知我批評佢啲乜,以及佢點解粒聲唔出,唔敢反駁。
阿Tim三唔識七,巧言令色。the KOL,不是 a KOL。OK?
肥常講的是「孫文好似今日的KOL咁,得把口唔發達,但好似好好聽咁…」。
[boan_ptr]10[/boan_ptr]

今天的YouTuber,不全是KOL。應該叫博主、up主或網紅。
Even it is a key opinion leader,孫中山先生好肯定more than that a key opinion leader。小朋友多讀點書,才來泡頭,好嗎?
(3)

---------------------------------------------------------
28 則回覆
@user-px2xr1yw1b
@user-px2xr1yw1b
1 年前
孫大炮當然係比kol多D嘢,
------------------------------------------------------
@hengtaiemb
1 年前
Tim 17歲算係好好了,我当年17上堂望落堂顧住玩,边有佢咁成熟。多D机会磨練会进步。
------------------------------------------------------

INSAFE System
關閉

18 個回復

倒序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:19:15
沙發
關閉

1 年前 (已編輯)
@hengtaiemb  網友真係天真,嬰兒爬行比賽冠軍唔等於可以參加校際運動會。我對條靚仔個人冇意見,我都唔知佢係乜水,連樣都未露過。但擺條靚仔做節目,就係唔尊重觀眾,兒童台咩?
阿周電視基本是一個天真台,莫講話搵個x毛都未生齊的做時政節目,是個笑話。就算好識嘢,好有資歷的人,都未必適宜做節目的。睇吓蕭若元培養左幾多新人,有多少人起頭了?
成熟?揀女婿呀?磨練?點磨練?見識係要累積的,連消費券都未襟過,仲好大枝嘢咁坐喺度,以無知當無敵,個台都幾搞笑。
阿周電視唔明白,鏡頭前是一個寶貴的空間,睇吓人哋大陸的直播節目,分秒必爭決生死,睇吓蕭若元講嘢幾精練,題目幾吸引。
日日
播出灌水節目(佢哋當然唔係咁認為),View數得二三千就梗㗎啦!《新潮民》班靚仔、其實講嘢都唔係好好聽,但點解人哋有十幾萬呢?(假定唔係督數)?
注﹕灌水我唔係指節目內容,係指好唔好聽,連話都聽唔清楚,點會吸引人(相對於其他台)。

---------------------------------------------------------
@user-fs4kc5bt5v
1 年前
@victorpoon585  老蕭情況唔同,有主觀同客觀因素。
----------------------------------------------------------
1 年前
@user-fs4kc5bt5v  同意。人哋幾十年前已是news reader。

-------------------------------------------------------
1 年前
@victorpoon585  哈哈,我識佢
----------------------------------------------------
@cantoniayatbou6237
1 年前
@victorpoon585  但又唔好唔記得有甘羅????
--------------------------------------------------
1 年前
@cantoniayatbou6237  甘羅?少年拜相嘅甘羅?拉唔埋噃!
-------------------------------------------------
1 年前
@victorpoon585  咁其實甘羅都係bb嚟嘅,少年拜相都係因為幾句嘢同佢阿爺啫,佢會唔會係咪真係大家想像中咁叻,都好難講

-------------------------------------------------
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:22:04
板凳
關閉

1 年前 (已編輯)
關於對阿Tim的評價,網友好似捉唔到我的measurement。
(1)        阿Tim as嬰兒爬行比賽冠軍,very OK。
(2)        阿Tim在校際運動會中表現不佳,錯在主辦方。這好比叫個靚仔力擒童養媳,雖然有點雄風勃勃,有D網友拍手叫好,但還是不是那回事。網友係將自己同阿Tim比較,但搞錯場景。
(3)        我屎忽痕將阿周電視的青年主持人和新潮民比較,講得比較倉猝粗疏。純粹從功利主義出發,以View數比較,這是從全台的經營策略上以及功力(所謂專業)上比較。不是以某一兩個年青主持人作比較。
(4)        阿Tim冇咩出過聲,他根本係少年想博出頭(唔係壞事),但客觀上就是力擒童養媳。
(5)        新潮民嗰班人年紀大好多,可以跟陽羽輩比較,但專業好多,基本發聲相當柯拉。而阿周電視似乎未想過點專業法。
(6)        但我又屎忽痕地話新潮民雖然專業View數高,但本大爺就係唔多喜歡聽佢地的。挑,所有藍絲台除了一兩個人之外,都係唔好聽的。我嫌佢哋太過機械人化咁(嗱,同意識形態無關,我對籃黃兩邊人都討厭)。尤其是那個什麼李乜敬和陳乜穎。
注﹕有人因此抓我小辮子,攻擊我有強烈自卑感、有心理病、有人格障礙症、童年受過創傷等等,笑到我幾乎肚爆。挑,你係我老竇咩?本大爺鍾意點就點。
1 年前
@victorpoon585  咁我都係針對兒童台嘅講法啫????
-----------------------------------------------
1 年前
@cantoniayatbou6237  有啲譜啦!但我兒童台真正意思是由兒童主持的台,周星馳安德尊做兒童台是好L巴閉的。
---------------------------------------------
@hengtaiemb
@hengtaiemb
1 年前
@victorpoon585  各花入各眼,我覺得Tim 可以,但支咪收音好差,基本上係聽唔清佢講乜。
我真唔覺佢係BB,好多三四十既成年人都不如佢
---------------------------------------------
1 年前
@victorpoon585  我意思係兒童主持又如何????人無長幼貴賤皆天之臣也
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:23:49
地板
關閉
@Uncle_Charles0603
1 年前
恕小弟不才,但在下嘅批評未必過於片面,用字也模棱兩可,缺乏深度。

首先關於唔回覆你個方面,與其思考佢點解唔敢反駁你,不如諗吓點解佢唔出聲?阿Tim只係作為學徒登上阿周電視呢個平台,佢並非正式主持人。你設身處地地諗下,其實佢唔出咁多聲會唔會可能係因為佢唔想打擾其他兩位正式主持主導呢個節目呢?
Instead of being considerate, you decided to be obnoxious, crying for his reply like a baby, pathetic.
其次,KOL嗰方面,從你嘅言語就可以明白你完全冇get到話題重點為何。在下不才,只識得少少英文,KOL全名就係key opinion leader, 意為「主流意見帶領者」。今日不論你係總統,定係YouTuber,定係up主,你都作為成名者帶領了主流意見。成個討論嘅重點在於孫文係唔係KOL,而唔係孫文係唔係淨係KOL。
例如大C咁,佢係一個KOL,但同時都係一位作家,兩者沒有衝突。
至於你要阿Tim讀多啲書嗰方面,唔該你醒下啦,週末係阿Tim學校放假日子呀,人哋做咩關你L事啊?咁你不如反省下,點解自己要喺度睇YouTube,唔去幫老細加班啊?你真係不求上進㗎啫。
大人做多啲嘢,關心下屋企人,才來泡頭,好嗎?
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:24:27
關閉

@timmytam5320
1 年前 (已編輯)
首先,我承認我當時的確沒有看過常公子的節目,我只是稍微看一看你的問題,畢竟我也不是當事人,我作出的回答確實輕率了,但既然你話我三五識七,我就證明返你都係三五識七啦

對此我節錄了你的一些言論

1.當今的KOL有邊一個好似當年孫文咁組織過咁強大的革命政黨的?

同盟會只是一個聯盟,且並不是孫中山所組織,佢只係由於在國外聲望較高,而擔任了一個盟主,如果沒有日本(大金主)牽線,孫中山根本沒有能力同資源召集和組織各地黨派,後來光復會分裂出去足見同盟會不是鐵板一塊⋯另外如果你覺得100%的起義失敗率都叫強大,那我沒話說。

2.有邊一個KOL好似當年孫文咁出生入死參加過武裝起義行動的?
(當年革命黨舉行過10幾次起義行動)。
孫中山都不在前缐,都叫出生入死?邏輯相當於希特拉出生入死地參加了巴巴羅薩行動⋯⋯

3.有邊一個KOL好似當年孫文咁替革命事業募捐過咁多錢的?/奔波海外國內作過咁多次演講的?

像中國那樣有大量橋民分散海外嘅,恐怕只有以色列了,那假設孫中山是KOL,那麼梅爾夫人應當入列,難度上,以色列建國與革命事業不相伯仲(現今像中國般大規模嘅革命不多了),至於後者募捐和演講多少,不用說吧

事實上,{有邊一個KOL}and{當今的KOL}的問題只能證明當今KOL和有KOL不及孫中山,而不能證明孫中山不似KOL。

4.日本人想害中國,點會幫孫文推翻咁廢的滿清呢?

因為滿清雖然衰頹但都係統一政權,又無軍閥割據,又無連年內戰,反而動亂的政權正正適合外國干預(奉系和皖系正正由日本支持),因為沒有舉國對外的能力,而《二十一條》正正在民國之初簽訂的。且推翻統一政權不代表能建立統一政權,民初袁世凱死後,冇人能獨操軍權,出現軍閥割據,地方稅收不上中央,各地混戰不斷,1924至1928年間,僅河北山東兩省的兵禍,壯丁減少1,850,000,嚴重饑饉者500,000以上,財產損失$200,000,000以上,牲畜損失220,000頭,比得上統一的晚清咩?

5.19世紀末Vs.1930年代的不是同一班日本人⋯

你想講18世紀末呀,不是同一班日本人都可以入「日本」數啦。

6.講嘢點解會咁反動兼歪曲事實 ( 五色旗無底,而滿洲國旗是黃底,且不代表五族 ) ? Both袁世凱和滿洲國都是反革命黨的中華民國的,你反而奉之為正朔By五色旗!

言語極度混亂⋯⋯你究竟想講乜⋯⋯袁世凱反革命黨就不會逼宮清室啦,你要講時間⋯⋯至於正朔,我在節目清楚聽到「他們都是認為⋯」,關常公子咩事?

Tim
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:26:33
關閉
1 年前 (已編輯)
@Uncle_Charles0603  好,有人回應問題了,大家研究吓。

關於我插「肥常好諷刺孫文好似今日的KOL咁,同時佢加咗一句話語「你都唔明白KOL係咩嘢㗎啦!」
你錯了,沒有討論,當然也沒有「成個討論嘅重點在於孫文係唔係KOL,而唔係孫文係唔係淨係KOL。」係我單方面鋤佢。
你miss咗我鋤乜,晤係針對 a KOl,係針對the KOL,肥常對孫文的judgement by that KOL。我的抨擊點好清楚,在《月旦孫文之33》留言區我講得好清楚,在此版又講過。
肥常的回應是發晦氣的爆樽自插。

假如你一定要討論 a KOL(普遍的KOL的意義)和孫文的邏輯關係,That is﹕
KOL直譯是關鍵意見領袖,大抵是(社會)輿論領袖。「主流意見領袖」不貼切。輿論領袖,未必會隨波逐流的。

「今日不論你係總統,定係YouTuber,定係up主,你都作為成名者帶領了主流意見」,呢一句邏輯不通。
不是「你都作為成名者帶領了主流意見」,不一定「作為成名者」,不一定「帶領了主流意見」,KOL偏偏很多時會反對主流意見。

KOL是今天的用語,是偏向社會底的。1895年至1920年代的孫文是不折不扣的革命家、革命理論家,是遠超於社會輿論領袖這個層面的。打個比方,今天香港有很多KOL,那一個是理論家?。
假設,孫文當然是一個人(KOL),但不只,他是一個偉人,逺超於一個人(KOL)。
兩者係冇衝突,但肥常的implication唔係呢一方面(佢成段節目都是睇低革命黨的---比較一般的史實)。
肥常的語氣是﹕今天的KOL,大家明白是什麼一回事啦!

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:28:01
關閉
1 年前 (已編輯)
@Uncle_Charles0603  關於我抨擊阿Tim做主持人的問題,是我主觀觀感的問題。是我對新聞評論節目要求專不專業的問題。
前面說過多次及解釋,自媒體多數不專業,但阿周電視似乎是一個頗有規模、頗有野心、亦頗為努力的自媒體新聞頻道。我係講開又講,點解搞咗兩年都係得幾千View@節目,其他同類自媒體遠勝於他們,Why?
前邊我講咗多次及比喻,不是矯情,問題不是出在阿Tim身上,而是主辦方,唔知點樣專業法。我很同情Allen,很替他他焦急。網友們的「有得你食你就算啦」是另一種態度。
我不是阿周電視的金主,冇權要求什麼,亦長期接觸到不專業的自媒體節目,但,唔睇,睇乜好?呢個世界就係咁求鳩其。但你不能阻止我作為一個觀眾的主觀感受@專業要求,而且我只是講開又講。
網友居然要我「設身處地地諗下…學徒…非正式…嘈住隔離..」,都幾好笑。我係以專業要求來論事呀!現在的好多自媒體似已經變咗公廁以及飛滋杯(阿周電視不入此列),或者變為痰罐,鍾意就吐一下(阿周電視暫不入此列),我們不應鼓勵這種現象。

但有網友擁護這種不專業的自媒體的表現,我不反對,I don’t care!
注﹕我基本上都係每一個節目納一下咁,對不起,阿Tim的時段我更沒有全聽,有需要,才返聽。
網友最後一段,突然變得好不友善,算了,費事反駁。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:28:28
關閉
1 年前 (已編輯)
回阿Tim﹕
1.『當今的KOL有邊一個好似當年孫文咁組織過咁強大的革命政黨的?』-----

「1894年11月24日,孫在檀香山成立中國有史以來第一個現代革命團體興中會」,孫文當時尚未接觸日本人。
「1895年10月初設立「農學會」
「1899年10月11日,興中會、洪門、哥老會首領在香港成立興漢會,公推孫為總會長」
「1901年1月下旬,孫贊助留日廣東籍學生鄭貫一、馮自由等組織廣東獨立協會。」
「1904年5月至9月,孫為美洲致公堂重訂章程要義,實行注冊。」

組建同盟會是第十個年頭的事,阿Tim哥係乜老花眼?完全漏哂同盟會之前的政黨,最重要的是興中會。
同盟會就是國民黨的前身,孫文為總理,至今命脈未斷。Tim某年紀少少,竟敢篡改歷史,講到孫文好似虛有其名沐猴而冠,僅是去同盟會掛單一樣。

年輕人無睇書,又大意,上來駁咀都唔review一下資料先。

我的命題是「當今的KOL有邊一個好似當年孫文咁組織過咁強大的革命政黨的?」孫文點上位,同盟會和光復會如何不團結,是無關宏旨的。
小朋友連抝乜都未知,besides,難道同盟會中沒有興中會麼?

繼續﹕
「1906年2月,孫自西貢抵達新加坡,建立同盟會分會」「旋赴檳榔嶼建立中國同盟會分會」此後,陸續在各地建立分會,小朋友,孫文唔係靠黐啦掛?
同盟會於1912年革命成功後才解散。小朋友,你疑似有些少反革命思想傾向噃!(指反對辛亥革命,下同)
1912年,中國國民黨成立,孫文為總理,是國會最大黨。中國國民黨延續至今,在台灣,仍視孫文為正朔。
1914年,孫文組建中華革命黨。
(抄完書)
阿Tim哥係咪老花眼?睇漏哂呀?居然連國民黨都漏掉。
當今有邊一個(香港)KOL組織過一個大過國民黨的政黨呀?我係講呢樣嘢,你學肥常咁亂踢孫文係達不到辯證的目的的。

你說,「另外如果你覺得100%的起義失敗率都叫強大,那我沒話說」,小朋友你都幾人頭x腦,邏輯感10分薄弱!同時都幾L反動。
13次行動屢敗屢戰、推翻滿清的起義行動終於成功,歷時10多年,都唔算係強大?同一時期有邊一個團體有這種起義行動的?香港的KOL有冇在香港起義過?你連我的命題講乜都未知。
小朋友,13次起義中頭12次失敗,不叫「100%的起義失敗率」,叫屢敗屢戰。點解你唔count整個起義最後是成功的這一點?
我忍唔住話你﹕真係冇心肝!你問吓D老師及長輩,咁樣judge推翻滿清的起義行動,啱唔啱?小朋友即係小朋友,咁細個就傾向於巧言令色。推翻滿清革命(起義)終於成功比依條小x頭講成「100%的起義失敗率」!嘔血!
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:31:27
關閉
1 年前 (已編輯)
2. 『孫中山都不在前缐,都叫出生入死?邏輯相當於希特拉出生入死地參加了巴巴羅薩行動⋯⋯』----

小朋友,唔好咁懶,查吓書啦!就算唔睇書,有冇睇過《走向共和》呀?
●1895年,第一次廣州起義,孫文是現場指揮。
●1907年12月2日廣西鎮南關之役,孫偕黃興等親赴陣地參戰。

嘩,仲用希特拉來諷刺孫中山添,年紀輕輕,思想都幾反動噃!(甚至惡毒)。
小朋友班門弄斧,連引例都錯誤,假定一定要咁瘀孫中山,應引啤酒館政變(1923年)而不是巴巴羅薩行動(1941年),維度是起義呀!作為德國元首,使乜嘢去參加巴巴羅薩行動「起義」呀!仲大言不慚地說﹕「邏輯相當於....」。呢條小xx仲契弟過肥常。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 18:31:49
關閉
1 年前 (已編輯)
4.關於「辛亥革命是日本的最成功外交投資」---

Tim小朋友坐喺鏡頭面前,敦起個款,戴罩噏嘢頗嚇窒一班網友叔叔,但一寫文字就露了底,理解力甚差,我說的「力擒童養媳」,不是無的放矢。

關於「辛亥革命是日本的最成功外交投資」,小朋友唔知軒仔噏乜,亦唔知道我吐糟軒仔D乜。
關於十九世紀末(1895---),日本人資助孫中山的背景,我在留言中提過及陳述過推測,資料引自《孙中山与支持辛亥革命的日本右派们》一文。要說明一下,軒仔的論點沒有詳細說出,不知道我有沒有誤解他的意思。

Tim小朋友現在來插嘴,然而,經過前邊他三題的暴露,我真沒有信心這個小朋友會明白我說什麼,唔好又俾佢enfool一下。我發覺依條靚仔睇文好唔細心,甚至懷疑佢唔識睇文。

我留言中講得好清楚(比喻)﹕「我們日本仔投資你孫文去鬧革命,希望你成功,執政後有利於我國」(假定是軒仔的推論),何以反而革命成功後日本仔會和袁世凱合作,而得到利益呢?莫非日本仔神機妙算知道十幾年後袁世凱會竊國成功?反過來講豈不是證明投資@孫文失敗?

革命成功=日本仔外交投資成功under預測革命成功後中國統一&孫文執政&有利日本。(軒仔論點)
革命間動亂+革命成功後也動亂=日本仔外交投資成功=日本仔有心氹孫文去搗亂、好趁機侵華以牟利。
咁你Tim小朋友&肥常係咪係話軒仔講錯論點呀?

搗亂說是今人(如肥常)之說,但1895-1911年間(動亂)日本人冇侵犯中國噃,反而在革命成功後開始謀華侵華(軍國主義),莫非日本仔神機妙算於十幾年前就預測到中國會南北分裂,而不害怕革命成功後中國或者會是一個統一政權?這是普遍的今人說史的事後孔明謬誤症。

這一段後大半文字&資料,是無關宏旨的(指@我的命題),跑題了。可見小朋友的壞習慣是白馬黑,膽粗粗搏大霧、抄書塞篇輻。
星期日直播的場景又係咁嘅壞習慣。唔知道肥佬常同Victor Poon發生乜嘢糾紛,唔知道二入在抝乜嘢,老細Allen拋個波過嚟,可以一本正經地九噏a KOL….。當時肥常都識爆樽自插企圖耍走我,之後粒聲唔出啦,小朋友三唔識七(唔知定之謂)....(前邊已說過)

我這個當事人喺留言區噴他幾句,他夠膽死上嚟駁嘴,仲好似以為自己叻過肥佬常n倍咁(歷史知識上)。
所以我才會說「小朋友多讀點書,才來泡頭,好嗎?」

besides,再重覆,就算你反證明到我三唔識七@歷史知識,都證明唔到自己唔係三唔識七@兩個成年人在爭拗些什麼,反而暴露了自己是一個歷史盲,真愚蠢,以後要睇路呀!
回復 使用道具 舉報
12下一頁