https://www.youtube.com/watch?v=
【新聞联播 直播】2022-06-26 常公子忍無可忍 終爆Seed! / 表揚法庭精準粗口翻譯 / 保守派想捍衛美國傳統價值 / 槍管、墮胎的政治邏輯〈常公子 Allen Tim

阿周電視周大C﹕
多謝你在節目中評論及處理關於孫文節目的留言。
我們主要是想反映常先生一些疑似作為﹕
(1)常先生到今天為止,仍沒有公開為該日疑似刪貼及疑似做媒貼作出無關的澄清。
(我們不認識阿周電視任何一個人,也和常先生沒有私人恩怨,不過有些看不過眼。)
(平時咁賣大包以及湧現疑似做媒貼,沒有人管他。但那天他太焦唧,以及內容太爛,反差太大了,令人抵唔住頸。)

(2)疑似做媒貼中,我們最好奇的是這一句﹕「識聽梗係聽孫文啦 好過聽大C吹水」。有擺軒仔上枱之嫌。
(事緣有才華的軒仔前一陣子暗中頂撞過大C一下、網上有人有微言。常某會唔會因此找到空子,作出挑撥行動呢?
---軒仔歷史知識仲叻過大C。
在節目中年紀大軒仔很多的常某,不嬲自詡為歷史高手,卻下下給軒仔餵招---甘作下手,好似想睇吓軒仔點死咁。
我們承認我們有點小心眼兒,但常某種種跡象有點反常則為妖。
26號爆頭自插哪一天,常某對「擺軒仔上抬」一句反應相當強烈...。可惜Allen先生全程以及後來都無知無覺。
後來我們在留言區內列出疑似做媒貼的疑似證據。理論上,係人都會作出一些反應。)
Victor 2022-07-04

-----------------------------------------------------------------------------------
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)

回應肥常所謂爆seed(1)

多謝Allen澄清。
假如是youtube隱藏留言,那我誤會了,我說聲對不起。
但,肥常無親口話刪留言,以及拆貼與他無關。
亦無澄清做媒帖與他無關。

而肥常如此發爛渣回應,令我有點意外,基本上他什麼也沒有回應@議題。
關於「你唔鍾意睇可以唔睇」,「我只是取悅自己,不是取悅別人」等等,是相當cheap shot的罵街,是耍唔到我走的。
社交媒體是公眾領域,出入自由。食得鹹魚抵得渴,面對受眾,就得接受眾的批評(假如有不妥之處),除非你閉環管理。
打個比方,有條傻狗在馬路亂屙屎屙尿,人們雖然厭惡,但也無可奈何,但屙尿偏偏射中我隻腳,我踢牠兩腳,有何不可?僅是比喻,我基本上亦冇乜睇佢D視頻(他網上的九噏,罄竹難書),我話明我是敬重孫文的。我不是唔舒服,而是非常enjoy踢(比喻)!OK?

關鍵是﹕馬路是公眾領域,我有行走自由,不會因為厭惡傻狗屙屎屙尿而不行馬路的。傻狗亂屙尿自得其樂,有人踢之(比喻),也很樂。不是邊個大哂的問題。基本上你在公眾地方發言,就預咗俾人踢。
(比喻)傻狗惡形惡狀反噬是牠的物理反應。用「我當然係錯喇,我不學無術,資料錯誤,我是一條仆街冚家剷,我是亂鳩咁講之嘛!…」發爛渣,是無用的!
對不起,我不是想罵人,但想不出有比馬路和狗亂屙尿更好的比喻。

他放棄理性的辯論及反駁,我亦沒法子。
支咪在他手,他爆他的seed!我踢我的腳!
(唔明乜嘢叫做「終於忍唔住…」?我才第一次上阿周電視YouTube留言。肥常唔識寫字的嗎?唔敢喺留言區反駁我?)

(1)
--------------------------------------------------------------------------------------
8 則回覆

@user-px2xr1yw1b

@user-px2xr1yw1b
1 年前
你平時瞓係孫大炮床下底,所以你的資料一定正確?!
------------------------------------------------------------------------------------

@hengtaiemb
1 年前
@user-px2xr1yw1b  一定要在床下底收料才可交流嗎?

-------------------------------------------------------------------------
@user-fs4kc5bt5v
1 年前
@hengtaiemb  姓常嘅近身呀~~
-----------------------------------------------------------------------
@joelau3634
1 年前
比喻不佳,馬路可能係會常用到,可以係不自覺地自由經過,但節目係你可以選擇同自己按入的!

---------------------------------------------------------------------

1 年前
@joelau3634  你可以話比喻唔啱,但就唔可以話姓常嘅啱,其實佢已經唔係第一次係咁。

-------------------------------------------------------------------
1 年前 (已編輯)
@joelau3634  咁請你教下我,用邊一個比喻好。大哥,行邊條馬路都可以選擇者,我的重點是公眾領域,食得鹹魚抵得渴。我係鍾意入嚟鋤你,吹咩?條友未入阿周電視之前,拍咗n咁多條歷史節目,朋友介紹我睇,幾乎嘔血,但有冇郁佢?坦白講,走入嚟郁佢,係俾面佢啫,係教識一些人。就睇吓軒仔頂唔頂得住?佢比條肥佬拖累,都係喺度Hea做。
------------------------------------------------------------------

1 年前
@user-fs4kc5bt5v  "其實佢已經唔係第一次係咁"?真的?我冇聽晒佢啲嘢,但知道好多人厭惡佢。不過條友講嘢係幾口齒伶俐---其他人都好唔掂---佢又係阿周電視重臣,大家攬住死。阿周電視搞手傻嘅,唔知道出鏡事業係要靠個樣。主持人知識點豐富,把口點叻,個樣衰就唔得,你估你係黃毓民咩!

---------------------------------------------------------------------

1 年前
​ @victorpoon585  我都無,只係一有問題我就指出,台台都係咁,但姓常嘅好多時都有問題,加上比較粗鄙同Hard sell,感覺好麻麻~~ 當然仲好有黃人味.....

至於口齒伶俐呀............我唔覺得,其實呢家台真係唔覺邊件口齒伶俐,但有時做節目又唔一定要口齒伶俐嘅,周顯我都成日話口吃咁~~但有時有啲Point好貼地!

至於樣..........我亦都唔認同,當然,如果好,當然著數嘅,但如果睇得多而你又有料,慢慢就會OK。

------------------------------------------------------------------

INSAFE System
關閉

21 個回復

正序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:46:26
關閉
@jojolai7139
1 年前 (已編輯)
沒錯,Tim仔在當天收咪時,問如何加入阿周電視....Allen叫他寫email...之後網聚那天,看見有兩個年輕人坐在地鐵內,其中一個手執大C著作。那位是不是阿Tim? 有點忌妒阿Tim. 你懂得爭取加入而 Allen 又俾機會你,你要珍惜(Allen唔俾機會我做呀),嘗試說話時表達到位d, 講野清楚d(奇怪的Tim 的廣州音很重?)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:45:01
關閉
1 年前
@HKWong-kw9nm  我明。其實人身攻擊有咩問題?行文搏擊梗係會攻擊對方的啦,梗係會涉及個人的啦!就睇吓你夠唔夠技巧,比方我叫他做肥佬主持人,話明係一個比喻@傻狗屙尿,有咩問題?不過底線係,不要無中生有惡意人身攻擊,不要粗口爛舌謾罵、不能涉及家人,以及潑糞,Right?條友無咁醒的,凶我兩句就被網友插到開花----當然亦有人支持佢,相對地少囉。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:44:44
關閉
@HKWong-kw9nm
@HKWong-kw9nm
1 年前
@victorpoon585  哈哈,關於人身攻擊我是指另有其人。????????
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:44:00
關閉
4 則回覆
1 年前 (已編輯)
多謝捧場,其實我已經好客氣,但內容上不能客氣,這是是其是非其非。PS‧我不認識阿周電視任何一個人,冇任何私人恩怨。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:42:47
關閉
@hkwong74531
1 年前 (已編輯)
我有睇過Q&A都那位Victor Poon的留言,雖然其態度絕不客氣,但條理分明有理有據,絕對不是人生攻擊;當然常公子有權選擇不回應,老闆(即是大C)若認爲客戶關係不重要常公子亦可以惡言想向,但不用理據反駁而如此失態地擺爛,似乎只顯得自己了落下風。
至於那個經常針對常公子尤其是直播時留言的就不同了,基本毫無理據可言,只是不停詛咒常公子...常公子根本一早就應該對其發飆(而我極度懷疑牠是在漫畫界認識常公子的)。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:40:53
關閉
1 年前 (已編輯)
@joelau3634  小,本大爺日日掃晒幾個網台節目,納下個種,過日神,都唔使一個鐘頭。但好少上網留言(今次第二次),假如鑊鑊都鋤,命都會冇。講真,又真係冇乜人講孫文的,亦冇人錯得咁L仆街的。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:40:27
關閉
1 年前 (已編輯)
@hengtaiemb  小,咪講笑啦!佢唔知自己錯係邊度,心虛,先發制人發爛渣,呢啲叫做色厲內荏。你又相信他純講興趣的話?阿周電視懵盛盛,恕我小心眼兒,條友博擴大搵食空間呀!條友唔係講俾我聽,而係講比阿周電視老細聽。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:40:00
關閉
1 年前 (已編輯)
@takyanwong3056  完全irrelevant。
學術vs common knowledge﹔錯誤觀點繼續存在vs你要唔要鋤﹔選擇唔睇vs他繼續拍﹕我自己開一個Channel vs我得閒鋤佢兩下,完全irrelevant,冇必然關係。
係刺激了我攞返本書出來睇下咁(或上網),消閒,係咁多。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:39:37
關閉
1 年前 (已編輯)
@joelau3634  比喻錯誤,是檢舉唔衛生的食物。我留言中有一句「誤人子弟」,佢玩忽歴史,佛都有火。
之咁,他講過百九幾條歴史,無乜人鋤。我也少看他的(到第33集才看),無日日食。
但大爺有興緻,就鋤下俾你睇。條友十分寸,口口聲聲扮死狗,其實內心十分驕傲,要創一創他的心靈。媽的,孫中山你都敢郁?你有幾多斤両?
回復 使用道具 舉報
123下一頁