https://www.youtube.com/watch?v=
【新聞联播 直播】2022-06-26 常公子忍無可忍 終爆Seed! / 表揚法庭精準粗口翻譯 / 保守派想捍衛美國傳統價值 / 槍管、墮胎的政治邏輯〈常公子 Allen Tim

阿周電視周大C﹕
多謝你在節目中評論及處理關於孫文節目的留言。
我們主要是想反映常先生一些疑似作為﹕
(1)常先生到今天為止,仍沒有公開為該日疑似刪貼及疑似做媒貼作出無關的澄清。
(我們不認識阿周電視任何一個人,也和常先生沒有私人恩怨,不過有些看不過眼。)
(平時咁賣大包以及湧現疑似做媒貼,沒有人管他。但那天他太焦唧,以及內容太爛,反差太大了,令人抵唔住頸。)

(2)疑似做媒貼中,我們最好奇的是這一句﹕「識聽梗係聽孫文啦 好過聽大C吹水」。有擺軒仔上枱之嫌。
(事緣有才華的軒仔前一陣子暗中頂撞過大C一下、網上有人有微言。常某會唔會因此找到空子,作出挑撥行動呢?
---軒仔歷史知識仲叻過大C。
在節目中年紀大軒仔很多的常某,不嬲自詡為歷史高手,卻下下給軒仔餵招---甘作下手,好似想睇吓軒仔點死咁。
我們承認我們有點小心眼兒,但常某種種跡象有點反常則為妖。
26號爆頭自插哪一天,常某對「擺軒仔上抬」一句反應相當強烈...。可惜Allen先生全程以及後來都無知無覺。
後來我們在留言區內列出疑似做媒貼的疑似證據。理論上,係人都會作出一些反應。)
Victor 2022-07-04

-----------------------------------------------------------------------------------
@victorpoon585
1 年前 (已編輯)

回應肥常所謂爆seed(1)

多謝Allen澄清。
假如是youtube隱藏留言,那我誤會了,我說聲對不起。
但,肥常無親口話刪留言,以及拆貼與他無關。
亦無澄清做媒帖與他無關。

而肥常如此發爛渣回應,令我有點意外,基本上他什麼也沒有回應@議題。
關於「你唔鍾意睇可以唔睇」,「我只是取悅自己,不是取悅別人」等等,是相當cheap shot的罵街,是耍唔到我走的。
社交媒體是公眾領域,出入自由。食得鹹魚抵得渴,面對受眾,就得接受眾的批評(假如有不妥之處),除非你閉環管理。
打個比方,有條傻狗在馬路亂屙屎屙尿,人們雖然厭惡,但也無可奈何,但屙尿偏偏射中我隻腳,我踢牠兩腳,有何不可?僅是比喻,我基本上亦冇乜睇佢D視頻(他網上的九噏,罄竹難書),我話明我是敬重孫文的。我不是唔舒服,而是非常enjoy踢(比喻)!OK?

關鍵是﹕馬路是公眾領域,我有行走自由,不會因為厭惡傻狗屙屎屙尿而不行馬路的。傻狗亂屙尿自得其樂,有人踢之(比喻),也很樂。不是邊個大哂的問題。基本上你在公眾地方發言,就預咗俾人踢。
(比喻)傻狗惡形惡狀反噬是牠的物理反應。用「我當然係錯喇,我不學無術,資料錯誤,我是一條仆街冚家剷,我是亂鳩咁講之嘛!…」發爛渣,是無用的!
對不起,我不是想罵人,但想不出有比馬路和狗亂屙尿更好的比喻。

他放棄理性的辯論及反駁,我亦沒法子。
支咪在他手,他爆他的seed!我踢我的腳!
(唔明乜嘢叫做「終於忍唔住…」?我才第一次上阿周電視YouTube留言。肥常唔識寫字的嗎?唔敢喺留言區反駁我?)

(1)
--------------------------------------------------------------------------------------
8 則回覆

@user-px2xr1yw1b

@user-px2xr1yw1b
1 年前
你平時瞓係孫大炮床下底,所以你的資料一定正確?!
------------------------------------------------------------------------------------

@hengtaiemb
1 年前
@user-px2xr1yw1b  一定要在床下底收料才可交流嗎?

-------------------------------------------------------------------------
@user-fs4kc5bt5v
1 年前
@hengtaiemb  姓常嘅近身呀~~
-----------------------------------------------------------------------
@joelau3634
1 年前
比喻不佳,馬路可能係會常用到,可以係不自覺地自由經過,但節目係你可以選擇同自己按入的!

---------------------------------------------------------------------

1 年前
@joelau3634  你可以話比喻唔啱,但就唔可以話姓常嘅啱,其實佢已經唔係第一次係咁。

-------------------------------------------------------------------
1 年前 (已編輯)
@joelau3634  咁請你教下我,用邊一個比喻好。大哥,行邊條馬路都可以選擇者,我的重點是公眾領域,食得鹹魚抵得渴。我係鍾意入嚟鋤你,吹咩?條友未入阿周電視之前,拍咗n咁多條歷史節目,朋友介紹我睇,幾乎嘔血,但有冇郁佢?坦白講,走入嚟郁佢,係俾面佢啫,係教識一些人。就睇吓軒仔頂唔頂得住?佢比條肥佬拖累,都係喺度Hea做。
------------------------------------------------------------------

1 年前
@user-fs4kc5bt5v  "其實佢已經唔係第一次係咁"?真的?我冇聽晒佢啲嘢,但知道好多人厭惡佢。不過條友講嘢係幾口齒伶俐---其他人都好唔掂---佢又係阿周電視重臣,大家攬住死。阿周電視搞手傻嘅,唔知道出鏡事業係要靠個樣。主持人知識點豐富,把口點叻,個樣衰就唔得,你估你係黃毓民咩!

---------------------------------------------------------------------

1 年前
​ @victorpoon585  我都無,只係一有問題我就指出,台台都係咁,但姓常嘅好多時都有問題,加上比較粗鄙同Hard sell,感覺好麻麻~~ 當然仲好有黃人味.....

至於口齒伶俐呀............我唔覺得,其實呢家台真係唔覺邊件口齒伶俐,但有時做節目又唔一定要口齒伶俐嘅,周顯我都成日話口吃咁~~但有時有啲Point好貼地!

至於樣..........我亦都唔認同,當然,如果好,當然著數嘅,但如果睇得多而你又有料,慢慢就會OK。

------------------------------------------------------------------

INSAFE System
關閉

21 個回復

倒序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:31:39
沙發
關閉
6 則回覆
1 年前
大部份是資深用戶﹕
George Wong (Joined Oct 9, 2013)
Kennis Shum( Joined Sep 11, 2015)
FUN Ooo(Joined Mar 13, 2021)
Siu shing Pun (Joined Jan 6, 2016)
老螺(Joined Jul 26, 2012)
ANDREW Li(Joined Sep 24, 2012)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:32:55
板凳
關閉
@allen6300
@allen6300
1 年前
關於"Q&A已移除",在網站的Q&A沒有移除,因為已回答的問題會放在 "已回答" 欄目之下。網站編輯將你發問的問題列作"已回答"。(這可能有少少問題,因為有好幾條的確沒有正式回答。)  在Q&A網頁,click "已回答" 按鈕,scroll落去會見到你的問題。

其他問題包括上次未回應的我們盡量在本週日直播再回應。晚安!
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:33:19
地板
關閉
@allen6300
@allen6300
1 年前
我們原本也打算在本週日正式就閣下關於孫中山的留言回應,我會特別交代Tim的問題,常公子回應有關他的部分。

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:33:41
關閉
1 年前 (已編輯)
@allen6300  
多謝Allen回覆,想不到你會在一個禮拜之後才這樣做,Anyhow,期待。

不過我相當懷疑這會不會有好的結果或效果,因為率涉的問題太多了。     
叫當事人稍為表態一下就可以了,最佳的辦法莫如在留言區說一下,由你轉述也可以。

假如又重複上週日老少三人在鏡頭前回懟線下網友(即本人),我怕你hold不住場面,上週日就是這樣翻車的。

試想想,上周他都已經是如此,未來的直播他會心平氣和的講嗎?
經過這一輪在留言區中,各網友在打群架,我也很不客氣,更大鑊的是我連小朋友也罵上了。三人中有兩人是懟Victor poon黨,你怎樣hold得住?

any how,假如真的要這樣做,不要去爭拗孫文節目內容了,專去澄清疑似做媒貼就好。阿Tim也不要插嘴,你也不要叫他搭嘴。我不是干涉你做管理,只是建議。

p.s﹕關於Q&A,我是看漏了,這反映了我很少上版。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:34:00
關閉
1 年前 (已編輯)
@allen6300  
關於你說你會特別交代阿Tim的問題,嚇了我一跳,我認為冇必要。
前邊說過多次,我不滿意阿周電視找太年輕朋友主持時政節目,是我個人極主觀的觀感@要求專業這一點上。

你不用太介意我說過什麼,況且你看留言區中,一面倒是支持阿周電視這種政策的(但我會維持自己的看法),那就無必要交代什麼了(我沒有這樣要求)。百貨賣百客,阿周電視想怎麼做就怎麼做,不用管我。

coming sunday直播假如阿Tim也在場,你作為老細去討論下屬之適不適宜,場面會很尷尬的。假如你不是撿討而是舉行聲援阿Tim會,恐怕又會引起在留言區的爭吵,結果可能會傷害到阿周電視。

你要注意,阿Tim已就孫文節目內容和我懟上了。常主持人爆樽自插凶我,少年則強出頭,赤膊上陣犯難。明知我年紀比他大,行文沒有一點兒友善、對我沒有稱呼,沒有上款,孺子不可教也。(注)

從一連串節目的談吐中,看出你的正直敦厚以及用心良苦,但有些事你可能控制不了,衷心地希望你能謹慎處理。

注﹕ 直接對話應有上款或稱呼,間接mention就不用。我當然知道他是無心的,不過也反映了這個小朋友連應用文都唔識寫,貌似讀屎片。

回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:35:52
關閉
1 年前 (已編輯)
回應肥常所謂爆seed(2)

在這裏,不能不提一提Allen和阿Tim二人替肥常辯護的說法。
很遺憾二人都好似沒有詳細睇過肥常「月旦孫文」的talking以及我的留言以及在有問必答的留言。

Allen成日和稀泥,好做和事佬。
他引張五常的說法,比喻不倫。
人們進行辯証,一時不能定出誰對誰錯,但要懷著一種態度,一種向對的方向進行研究、辯論以及求證的態度(注意,起碼是態度)。
而家根本唔肯去碰議題,亦冇碰到議題,遑論理據,就翻檯發爛渣,爆樽插自己,話自己係一個亂鳩咁噏的仆街冚家剷!玩邊一齣`?

張五常個case唔係咁係馬?
張五常話就算錯,都睇吓個論點/觀點有無趣?Allen bring up「孫文是否KOL」這個論點,認為有趣。
Allen首先搞L錯晒,唔熟書,搞L錯咗肥常講過D乜,以及我鋤他的論點。
我留言中講過﹕「你可以批評孫文anything on革命歴績from your view,但不能用這般輕佻口吻judge孫文,不符合史實嘛!」我批評肥常不應將孫文說成是好像當今的KOL一樣---暗示孫文得把口做人,成日九噏。

肥常在(13:21)這樣說﹕「我成日俾個名佢(孫文) ﹕革命的KOL」,
他這樣講,十分自大,但也算了。
但他繼續講﹕「大家明白什麼是KOL啦!」又繼續用《阿周電視》「唔發達但好聽」來比喻孫文,傻狗亂屙尿。
《阿周電視》「好聽」就唔會做咗兩年都係咁嘅成績啦!(佢有冇aware到最少view就係自己的頻道)。
孫文30年的革命歴績僅是一如《阿周電視》的「好聽」?
孫文啟動四億人覺醒,推翻滿清,《阿周電視》有幾多訂戶,幾多views?
你可以批評孫文anything,但請不要輕薄先賢!

Allen,肥常的「孫文等如KOL論」不有趣,亦無進行討論。
(請去看看我那邊的有關KOL留言)。

(2)
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:36:37
關閉
12 則回覆
@hengtaiemb
1 年前
常生那段自插自已仆街杏加橙,我觉得很無謂和悔氣。交流D point 就得啦。

仲有,常生唔应该下下讲纯兴趣,你又冇课金憑乜插佢之言。呢D说话冇意义的。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:36:58
關閉
1 年前 (已編輯)
姓常嘅已經唔係第一次,好似話轉引佢契媽講日本皇軍其實唔衰,又話香港有Mirror係好事,根本唔應該批評.... 總之講過唔少受爭議嘅嘢。

不過,我真係覺得,佢咁嘅處理手法,同嗰啲食肆好難食有人批評於是佢就話:咁你可以唔食架係一樣。

當然,就算真係客人唔啱,佢咁樣做都係害死阿周電視,唔好計盲撐,而事實上阿周電視都肯定唔會有好多盲撐,「你可以唔睇!」,其實就姐係叫人連成個阿周電視都唔睇~~周顯當然可以咁講,但姓常嘅唔係老闆,佢只係餐廳嘅廚師。

其實軒仔之所以俾人覺得態度唔好其實都係有姓常嘅感覺,但佢仲未有咁粗鄙。

最後,課唔課金其實係好自願,但經姓常嘅咁講... 姐係唔俾錢連講嘢都俾,Allen佢地點拆都死。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 17:37:43
關閉
1 年前
@hengtaiemb  係大鑊tim!姐係你唔俾錢就唔好講嘢咁解。
回復 使用道具 舉報
123下一頁