https://www.youtube.com/watch?v=
【月旦孫文之332022-06-23 孫文系列回顧 / 辛亥革命日本最成功外交投資〈常公子 軒〉22-06-24

(前兩天的留言,疑似俾YouTube隱藏,現在稍修改,重貼)

肥佬主持人講武昌起義,居然話黎元洪只係一個小隊長,咁點講歷史呀?
唔好誤人子弟啦!好心開口之前,先睇吓書啦!
專講民國歴史,無理由一D概念都無的。
當時黎元洪從軍已廿多年,是老軍頭。長期以來係張之洞手下猛將,之前已做到副將(從二品)。
武昌起義時,黎元洪係混成協協統。
肥佬主持人,乜嘢叫做小隊長呀?毫無概念(衰過冇知識),唔該返屋企瞓覺啦!

INSAFE System
關閉

9 個回復

倒序瀏覽
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:01:51
沙發
關閉
@GekkoGordon2
1 年前
常公子今天新聞直播回應了你
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:04:27
板凳
關閉

@victorpoon585
1 年前
討論孫文的歴史及革命歴績,請不要將他比喻為今天的KOL,諷刺他僅是個得把口以及鳩噏之人。
你可以㧗評孫文anything on革命歴績from your view,但不能用這般輕佻口吻judge孫文,不符合史實嘛!
唔識嘢請收口。

當今的KOL有邊一個好似當年孫文咁出產過咁多政治(革命)論述的?
當今的KOL有邊一個好似當年孫文咁組織過咁強大的革命政黨的?
有邊一個KOL好似當年孫文咁出生入死參加過武裝起義行動的?
(當年革命黨舉行過10幾次起義行動)。
有邊一個KOL好似當年孫文咁替革命事業募捐過咁多錢的?
有邊一個KOL好似當年孫文咁奔波海外國內作過咁多次演講的?
肥佬主持人得閒, 如果唔係手跛,去敲下網就可以得呢D資訊。
《月旦孫文》係咪一個白痴節目?
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:05:03
地板
關閉
Kennis Shum
2 months ago
等你哋好耐啦????
--------------------------------------
老螺
3 months ago
終於返黎啦!
-----------------------------------
FUN Ooo
識聽梗係聽孫文啦 好過聽大C吹水
----------------------------------
ANDREW Li
比個like軒仔
-------------------------------
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:07:34
關閉

1 年前 (已編輯)
肥佬主持人既然有「黎元洪係小隊長」和「孫文係僅像當今KOL」的無知評論,實在冇資格月旦孫文。
「辛亥革命日本最成功外交投資」的論點是錯誤的,肥軒仔應該知道少少,但似乎出唔到聲。
以肥佬主持人咁嘅智商,應該sense唔到孫文革命年代(1895至1911年)日本朝野精英看待中國革命的態度的背景(context)。
當時日本軍國主義仍未抬頭,當時日本朝野精英支持中國革命,以及共同抗衡西歐霸權的共同心態(所謂大亞洲主義的意識形態),和日本朝野精英期望中國革命成功後,日本也能獲得好處,兩者是不相左的。
其時(1895至1920年左右),日本軍國主義仍未抬頭,白痴肥佬主持人卻將背景(context)set去1930年代「日本軍國主義者力謀中國」的心態。
要知道,當初幫助過孫文的犬養毅(首相)後來還給日本軍國主義者槍殺了(1932年)---辛亥革命已過去了21年。
肥佬主持人一本通書睇到老,以為日本從來一直謀(侵佔)中國,以為1911年前也是這樣。
肥佬患了最低級的「歷史年代不分症」---1895年至1911年的日本不等於1920至30年代的日本啊!外交取態完全不一樣。
東條英機(日本軍國主義代表者)在1895年時才11歳,點樣plan to投機辛亥革命啊?----1895年第一次起義失敗後,孫文逃亡日本橫濱,首次與日本人宮崎滔天會面並接受資助。
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:07:57
關閉
xxxxxxxx
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:10:21
關閉
xxxxx
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:11:33
關閉
xxxxxxx
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:15:40
關閉
xxxxxx
回復 使用道具 舉報
victorpoon 中級會員 2023-7-12 13:18:28
關閉
xxxxxxx

回復 使用道具 舉報